CRNA SMRT: Kuga hara Amerikom, 12 zaraženih, četvoro umrlo

Strašna bolest

CRNA SMRT: Kuga hara Amerikom, 12 zaraženih, četvoro umrlo

Planeta -
Slučajevi zaraze prijavljeni su u nekoliko država, a nadležne službe još nisu proglasile uzbunu

U SAD je od 1. aprila ove godine 12 osoba zaraženo kugom. Preminule su četiri osobe, a među njima je i šesnaestogodišnji mladić. Slučajevi zaraze kugom su prijavljeni u Arizoni, Kaliforniji, Koloradu, Džordžiji, Novom Meksiku i Oregonu.

U SAD-u se godišnje beleži sedam slučajeva kuge, koju izaziva zloglasna bakterije poznata kao "Yersinia pestis".Američki Centar za kontrolu bolesti je zbog ovih događaja na oprezu, ali još nije objavljena uzbuna.

Bakterija koja izaziva kugu, Foto: Profimedia
Bakterija koja izaziva kugu, Foto: Profimedia

Neki od simptoma ove bolesti su povraćanje, visoka temperatura i bol u stomaku. Pojavljuju se i grumeni koji rastu ispod pazuha i na preponama. I naravno, postoji mogućnost smrtnog ishoda.

Prva velika epidemija kuge zabeležena je između 6. i 8. veka. Procenjuje se da je umrlo 50 miliona ljudi. U 14. veku "crna smrt" ubila je oko polovine evropske populacije, odnosno 75 miliona ljudi. U 19. veku u Kini i Indiji od kuge je umrlo više od 12 miliona ljudi. Ukoliko se ne leči, i do 93 odsto obolelih umire. Pravovremeno lečenje modernim antibioticima može spustiti stopu smrtnosti na oko 16 %.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bakterija boravi u bubama koje su obično povezane sa divljim glodarima širom sveta, a oni su i najveći prenosioci ove smrtonosne bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track