ČURKIN U SAVETU BEZBEDNOSTI: Pitanje Krima rešeno na referendumu 2014.
Foto: Fonet/AP

To pitanje se više ne postavlja

ČURKIN U SAVETU BEZBEDNOSTI: Pitanje Krima rešeno na referendumu 2014.

Planeta -

NJUJORK - Pitanje statusa Krima u potpunosti je rešeno na referendumu 2014. i to pitanje više nikada neće biti pokrenuto, izjavio je večeras ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin posle sastanka o Krimu koji je održan iz zatvorenih vrata u SB UN.

"To pitanje više nikada neće biti postavljeno. Krim se ujedinio sa Rusijom pre dve godine posle referenduma koji je tamo održan. Ukupno 93 odsto građana je izrazilo volju da se ujedine sa Ruskom Federacijom i to se tačno i dogodilo", rekao je Čurkin novinarima, preneo je TAS S.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je večeras o porastu napetosti na Krimu, nakon što je Rusija optužila Kijev da planira napade na spornom poluostrvu.Ukrajina, koja je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, zatražila je hitne razgovore iza zatvorenih vrata.Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u sredu da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da "igra opasnu igru" i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva.Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

Stejt department: Vašington zabrinut zbog tenzija izmedju Rusije i Ukrajine

VAŠINGTON, 11. avgusta 2016. (Beta-AFP) - Sjedinjene Američke Države (SAD) su "izuzetno zabrinute" zbog novih tenzija izmedju Rusije i Ukrajine oko Krima i pozivaju obe strane da se uzdrže od "eskalacije sukoba", saopštio je danas Stejt department."Vreme je da se tenzije smanje i da se obe strane okrenu rešavanju problema razgovorom", rekla je portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo.Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je ranije danas da se vojne jedinice u blizini granica s Krimom i Donbasom stave u stanje pune borbene gotovosti.Podizanje borbene gotovosti usledilo je nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za pokušaj terorističkog napada na Krimu, koji su pokušali da izvedu ubačeni ukrajinski saboteri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track