DA SE UPOZNAJU SA DOPRINOSIMA VELIKOG SRPSKOG NAUČNIKA: Amerikanci uvode Teslu u školski sistem
Foto: Profimedia

Nisu znali kakvo će biti reagovanje

DA SE UPOZNAJU SA DOPRINOSIMA VELIKOG SRPSKOG NAUČNIKA: Amerikanci uvode Teslu u školski sistem

Planeta -
Teslina fondacija u SAD već godinama radi na tome da se poglavlje o Nikoli Tesli uvede u američki školski program, a njeni predstavnici ističu da Teslina popularnost raste iz dana u dan, i da mlađe generacije žele da znaju kako je tačno tekao razvoj nauke.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Već godinama, u Filadelfiji, osnivač i predsednik naučne fondacije Tesla, Nikola Lončar, pokušava da ostvari zamisao da poglavlje o Tesli uključi u sve školske udžbenike za decu svih uzrasta, da bi se upoznali sa doprinosima tog velikog srpskog pronalazača koji je proveo veliki deo života i brojne izume ostvario baš u ovoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U tim naporima mu pomažu direktor Tesline fondacije Semjuel Mejson i predsednik studija Jecer Brajan. "Uvođenje Tesle u školski program verovatno je najveći projekat koji možemo da uradimo za Teslu. Počeli smo saradnju sa jednom filadelfijskom školom pre dve godine da eksperimentalno napravimo program, prvo za nastavnike, a onda i za đake. Da bismo zainteresovali nastavnike i đake, organizovali smo putujuću izložbu i držimo časove posle škole", priča Nikola Lončar.

On dodaje da, na početku, nisu znali kakvo će biti reagovanje na uvođenje Tesle u školski program. "Reakcije su fantastične i radimo mnogo promocija, odlazimo na razna mesta, sa izložbom, sa raznim Teslinim eksperimentima, dovodimo razne govornike“, navodi Lončar. "Zašto je Tesla sklonjen iz američke istorije? I Tesla i Vestinghaus treba da budu vraćeni nazad kao lideri Druge industrijske revolucije koja je izvedena u Americi", kaže on. Nikola Lončar zaključuje da su se tom programu priključili mnogi stručnjaci koji su spojili tehnologiju i umetnost. “Kroz muziku, umetnost, vizuelne efekte, nove igrice na mobilnoj telefoniji, deca uče tehnologiju, fiziku, elektroniku… uče sve to i mnogo je lakše da sve to shvate“, navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track