DALI IM ZA SMEŠNE PARE: Evo zašto Rusija nikako nije smela da proda Aljasku!
Foto: Reuters

Prostranstvo u procvatu

DALI IM ZA SMEŠNE PARE: Evo zašto Rusija nikako nije smela da proda Aljasku!

Planeta -
Ogromna Aljaska je pre 148 godina iz ruke Rusije došla u posed Sjedinjenih Američkih Država, obe strane su mislile da je prodaja, odnosno kupovina Aljaske bila odlična pogodba

Rusija je Aljasku prodala za 7,2 miliona dolara, a pitanje je koliko je to bila pametna odluka! Naime, prostranstvo od 1.518.800 kvadratnih metara sve više cveta iz dana u dan. Ogromna Aljaska je pre 148 godina iz ruke Rusije došla u posed Sjedinjenih Američkih Država, obe strane su mislile da je prodaja, odnosno kupovina Aljaske bila odlična pogodba.Dogovor sklopljen u to vreme je dozvoljavao SAD da ima pristup resursima Aljaske, i istovremeno da proširi teritoriju. Rusko carstvo, s druge strane, napunilo je svoje kofere: dobili su 7,2 miliona dolara za 1,518,800 kvadratnih kilometara zemlje.

Ali šta da se kupovina Aljaske nikada nije dogodila? Koliko bi se Rusija razlikovala od ove današnje? I šta je sve izgubila što je prodala zemlju?Ovo su samo neki odgovori šta bi sve Ruska Federacija imala.Više nafteRuska ekonomija se oslanja uglavnom na naftu, ona čini više od dve trećine izvoznih prihoda zemlje, zajedno sa gasom.I dok to ne može da bude neposredna briga za Rusiju, svi znamo da je iznos fosilnih goriva konačan na našoj planeti. Tako da kada dođe kraj izvorima nafte, Rusija će morati da smisli nove načine kako da popuni svoj budžet.I da imaju u posedu Aljasku, to ne bi rešilo problem do beskonačnosti, ali bi imali više vremena da smisle nešto drugo. Nedavne brojke pokazuju da Rusija proizvodi više od 10 miliona barela dnevno, tako da bi sadašnje naftno polje Amerike bilo značajno pojačanje.

Više kupusaZapadne sankcije zbog ruske aneksije Krima i njene uloge u ukrajinskom konfliktu povećale su cene namirnica u zemlji. Jedno povrće je posebno bilo na udaru – kupus, obeležje domaće kuhinje.Povrću u Rusiji svakodnevno skače cena, a od početka godine je zabeležen rast od čak 63 odsto.S druge strane, Aljaska ima kupusa i više nego što joj je potrebno. Oni zapravo drže Ginisov rekord za najveći kupus ikada napravljen.Uspeh ovog povrća je delimično zbog mnogo dnevnog svetla tokom letnjeg perioda. Aljaska poseduje oko 15 miliona hektara zemlje pogodne za poljoprivredu, a samo 1 milion je trenutno u upotrebi.

Muzej čekićaNe može se reći da Rusija nema svoj deo muzeja. Zapravo, vekovi kulturnih dostignuća, od slikanja do arhitekture i od istorije do fotografije, osigurali su da postoji veliki izbor.Ovo je prvi muzej koji predstavlja prvo oruđe ljudskog roda – čekić. U gradu Hejnsu se nalazi postavka od 1.500 čekića, a svake nedelje radnici biraju “čekić nedelje”. Ako ovo nije dovoljno “muško”, stvarno ne znamo šta nije.Ostrvo RatmanovVeliki Diomed ili na ruskom Ratamanovljevo ostrvo nalazi se u sredini Beringovog moreuza, odmah pored graničnih voda SAD i Rusije.Od te tačke, koja je za vreme hadnog rata zvana Ledena zavesa, naletećete na Mali Diomed. Razdaljina između Velikog i Malog Diomeda je nekoliko kilometara.Tokom zime, može se prepešačiti preko leda od jednog do drugog ostrva, i samim tim prelazite granice ove dve države.(themoscowtimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track