DANKINJA MERSIHA POREKLOM IZ BOSNE: Zatvorite granice, dosta nam je izbeglica!
Foto: Facebook

DANKINJA MERSIHA POREKLOM IZ BOSNE: Zatvorite granice, dosta nam je izbeglica!

Planeta -
Mersiha Čoković (36), koja je kao 13-godišnjakinja sa familijom 1992. godine izbegla u Dansku pred ratom u BiH, šokirala je mnoge Dance svojim člankom i negativnim stavom prema migrantima

SARAJEVO - Pošto je napisala kontroverzni tekst čije glavne delove prenosimo, Čokovićeva je sinoć bila i na drugom danskom kanalu “DR” (javni servis). Posle fotografija malog Ajlana koje su voditelji pustili u program dijaloške emisije ostala je “bez reči”, nakon čega je napustila razgovor sa voditeljem i vratila se među publiku…

Danas očigledmo zagrejana desničarka, Čokovićeva se u polemičkom tekstu koji je u ponedeljak objavljen na danskom portalu „BDK“, zauzima za zatvaranje granica Danske za izbeglice koji trenutno pokušavaju pobeći od užasa rata.

Ona kaže da ne vidi drugo rešenje za zemlju i budućnost odrastanja njene dece. Navodi da na imigrantima najviše zarađuju trgovci ljudima, a da ona ima ovakav stav, iako joj “srce krvari” zbog sudbine izbeglica.

„Danska je pod tolikim pritiskom da jednostavno više ne može da primi više izbeglica“, piše Čokovićeva, koja je jednom i sama bila izbeglica.

U komentarima koji su odmah usledili, mnogi su je podsetili upravo na tu činjenicu, pitajući je šta bi sa njom samom bilo da je Danska 1992. godine “zatvorila granice”, kako sada predlaže ova žena.

Mersiha kritikuje i druge socijalne programe Danske, poput onih koji su usmereni na rehabilitaciju počinilaca krivičnih dela, ali posebno je mnoge ogorčio deo njenog teksta u kojem piše da su “Danci umorni od islama i muslimana zbog kojih su već na mnogim mestima za sve ukinuti alkohol i svinjetina”(!?)

„Imigracija nikad nije bila tako veliki problem u Danskoj kao sada… Moje srce krvari za siromašne ljude koji u gumenim čamcima i rizikujući svoje živote, isplovljavaju za Evropu, nesvesni da u mnoga mesta nisu dobrodošli. Ili da, u najgorem slučaju, mogu ispustiti dušu na mediteranskim talasima ili u prepunim kamionima na autoputu“, navodi Čokovićeva, kritikujući, kako je rekal, dvostruka merila i licemerje nekih političara u EU vezano za ovo pitanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track