DEJLI TELEGRAF: Sankcije Rusiji mogu da podignu cene žita
Foto: Reuters

Stav

DEJLI TELEGRAF: Sankcije Rusiji mogu da podignu cene žita

Planeta -
Ako dođe do većih problema u međunarodnoj trgovini, Britanija bi mogla biti ugrožena jer proizvodi svega oko 62 odsto hrane, upozorava profesor Tim Benton

LONDON - Uvođenje sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize "verovatno će podići cene žita u 2015", pise danas britanski list Dejli telegraf.

"Sankcije nametnute ruskim bankama verovatno će podići cene žita iduće godine, jer će ruskim poljoprivrednicima biti teško da pribave sredstva za finansiranje useva", navodi se u članku, koji je za Dejli telegraf napisao profesor univerziteta Lids i lider britanskog Globalnog programa za sigurnost hrane, Tim Benton.

Profesor Tim Benton, Foto Printscreen yt
Profesor Tim Benton, Foto Printscreen yt

"Navikli smo na izobilje hrane i to po prihvatljivim cenama. Kriza u Ukrajini, međutim, treba da služi kao podsetnik da sigurnost hrane u Britaniji ne uzimamo zdravo za gotovo", navodi Benton.Rusija je prošle nedelje zabranila uvoz hrane iz EU, SAD i Australije.

"Takvi događaji podsećaju nas da međunarodna trgovina hranom stoji na klimavim nogama. Prošle nedelje, Nacionalna poljoprivredna unija istakla je da bi, ukoliko dođe do većih problema u međunarodnoj trgovini, Britanija mogla biti ugrožena, budući da mi proizvodimo svega oko 62 odsto hrane koju konzumiramo", upozorava Benton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track