DEVOJČICE DŽIHADISTKINJE POKUŠALE UBISTVO: Napale čoveka nožem i htele da umru za islam
Foto: Profimedia

Strašno

DEVOJČICE DŽIHADISTKINJE POKUŠALE UBISTVO: Napale čoveka nožem i htele da umru za islam

Planeta -
Izrael je danas optužio dve izraelske devojčice, Arapkinje za pokušaj ubistva jednog čuvara prošle nedelje. One su tada rekle da su očekivale da umru u tom pokušaju i da postanu mučenice za islam.

U policijskom saopštenju su navedeni izvodi iz optužnice da su te dve devočice, koje obe imaju 14 godina, iz arapsko-jevrejskog grada Ramale, bile pod uticajem talasa palestinskog nasilja koje traje od oktobra.

"Trećeg februara 2016, nakon napada nožem, u kome su trojica terorista ubijena kod jerusalimske kapije Damask i zbog talasa terora, optužene su se složile da se nađu narednog dana, opremljene kuhinjskim noževima, da izvedu nacionalistički napad nožem. One su kovale zaveru da postanu mučenice i da umru u ratu za veru," navedeno je u saopštenju.

Četvrtog februara "jedna od optuženih je predložila drugoj da najpre odu u školu i izvedu napad nožem popodne." Uprkos tome, drugopotužena ju je ubedila da izvedu napad ujutru, umesto odlaska u školu, navela je policija. Devojčice uzele noževe iz kuhinja u svojim domovima i sakrile ih u školske torbe, a onda se uputile u robnu kuću u gradu, u nameri da ubiju jednog izraelskog vojnika.

Pošto su tamo videle samo civile, odlučile su da napadnu privatnog čuvara na ulazu. Izvadivši noževe, ubole su čuvara u ruku i noge, lakše ga povredivši, a potom su ih savladali drugi čuvar i vojnik. One su optužene u sudu za maloletne za pokušaj ubistva zaveru i posedovanje noževa, saopštila je policija.

Taj napad pokazuje da je nepredvidiva priroda palestinskih napada nožem na Izraelce. Mnogi napadači su mladi ljudi, uključujući i tinejdžere i veruje se da oni deluju samostalno. U tim napadima je poginulo 26 Izraelaca i jedan Amerikanc i jedan Eritrejac, prema računici AFP-a.

Na palestinskoj strani je ubijeno oko 160 Palestinaca, navode svetske agencije. Za većinu Izrael tvrdi da su bili napadači, dok su ostali poginuli u sukobu s izraelskim bezbednosnim sngama. Među napadačima je bilo i izraelskih Arapa koji imaju izraelsko državljanstvo ali sebe uglavnom smatraju Palestincima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track