DEZERTERI ISIS: Islamska država je neislamska, brutalna i korumpirana!
Foto: Reuters 2015

Napustili ratište

DEZERTERI ISIS: Islamska država je neislamska, brutalna i korumpirana!

Planeta -
Autor izveštaja Piter Nojman ocenio je da njegovi nalazi razbijaju sliku sloge i odlučnosti koju Islamska država želi da stvori

BRISEL - Dezerteri iz vojske Islamske države kažu da su je napustili jer je brutalna, korumpirana, neislamska ili jer, iako je i sama sunitska, ratuje protiv drugih sunitskih muslimana! Dokument koji je objavio jedan politički institut iz Londona, oslanja se na javne izjave 58 osoba za koje su zna da su napustile vojsku Islamske države od 2014. godine.

Autor izveštaja Piter Nojman (Peter Neumann) ocenio je da njegovi nalazi razbijaju sliku sloge i odlučnosti koju Islamska država želi da stvori. Ispitanici su ukazivali na slične stvari, te i na razočaranje zbog spoznaje da je život pod vladavinom ekstremista izuzetno surov, da je organizacija korumpirana i ne-islamska, i da čini zločine nad drugim sunitskim muslimanima.

Nojman smatra da bi šire objavljivanje nalaza iz njegovog istraživanja moglo da odvrati buduće regrute od priključivanja Islamskoj državi. Ta ekstremistička vojska je za dve godine zauzela ogromne delove teritorije Sirije i Iraka i tu proglasila "kalifat" koji namerava i da proširi.

Pripadnici Islamske države napuštaju tu organizaciju jer im obećani luksuzni predmeti i automobili nikad nisu dostavljeni, prenosi Independent.

Mnogi od onih koji su napustili Islamsku državu, prema studiji, učinili su to jer nisu odobravali brutalnost s kojom su se teroristi obračunavali s nedužnim civilima i zarobljenicima. Drugima je smetala brutalnost koja se primjenjivala prilikom rešavanja unutrašnjih sporova, posebno kada se nasilno postupalo s drugim Sunitima. Mnogima je smetalo obračunavanje i prekomerna borba protiv drugih Sunita, a ne protiv Asadove vojske.

Još jedan od glavnih razloga za napuštanje Islamske države je korupcija koju su na sebi najviše osetili Sirijci koji su istupili iz IS-a. Oni su se žalili na privilegije koje su uživali borci iz stranih zemalja, dok su neki istakli da je neposredni rasizam u grupi iznimno raširen. Naveden je primer jednog indijskog člana IS-a koji je zbog boje svoje kože bio osuđen na čišćenje sanitarija.

Zaključak studije svodi se na to da je život u IS-u putem medijske propagande prikazan kao 'glamurozan i uzbudljiv' dok je realnost života dosta drukčija. Svi se nadaju da će ovakve priče doprineti obeshrabrivanju mladih ljudi da se pridružuju IS-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track