DIPLOMATSKA BOMBA: SAD i Kuba obnavljaju diplomatske odnose ovog leta
Foto: AP

Posle pola veka

DIPLOMATSKA BOMBA: SAD i Kuba obnavljaju diplomatske odnose ovog leta

Planeta -
Sjedinjene Američke Države i Kuba formalno su se danas dogovorile da nakon 54 godine ponovo uspostave diplomatske odnose ovog leta

Američki i kubanski predsednik Barak Obama i Raul Kastro razmenili su pisma u kojima su pristali na otvaranje ambasada u Havani i Vašingtonu, preneo je Rojters.

"Ovo je istorijski korak napred u našim naporima da normalizujemo odnose sa kubanskom vladom i narodom, kao i početak novog poglavlja u odnosima sa našim susedima na američkom kontinentu", rekao je Obama u Beloj kući.

On je dodao da je "možda pre godinu dana izgledalo nemoguće da se američka zastava ponovo zavijori na našoj ambasadi u Havani", rekao je Obama u Beloj kući.

Kubanski predsednik Raul Kastro poslao je pismo Obami u kojem je naveo da je Kuba pristala na ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SAD i uzajamno otvaranje stalnih diplomatskih misija 20. jula.

Pismo je šef kubanske diplomatske misije u Vašingtonu predao jednom zvaničniku Stejt departmenta, preneo je Rojters. U isto vreme, kubanska vlada je izdala saopštenje u kojem navodi da će SAD okončati svoj ekonomski embargo prema Kubi i obustaviti "subverzivne" programe na Kubi.

U saopštenju se takođe kaže da su takvi koraci neophodni kako bi se nakon obnavljanja diplomatskih veza uspostavili i normalni sveobuhvatni odnosi između dve zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track