DISKRIMINACIJA ILI..? EU podržala obeležavanje jevrejskih proizvoda
Foto: Profimedia

Izrael protestuje

DISKRIMINACIJA ILI..? EU podržala obeležavanje jevrejskih proizvoda

Planeta -
Evropska unija podržala je danas obeležavanje proizvoda iz jevrejskih naselja, potez koji je Izrael osudio kao diskriminatorski i upozorio da bi mogao da naruši mirovni proces sa Palestincima.

Izrael je pozvao ambasadora EU u Ministarstvo spoljnih poslova u znak protesta zbog odluke Evropske komisije da odobri odrednice za obeležavanje proizvoda iz naselja na okupiranim teritorijama.

Odrednice se odnose i na proizvode iz anektiranog istočnog Jerusalima i Golanske visoravni, koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu i glavnim kamenom spoticanja za mirovne napore, jer su podignuta na zemlji na kojoj Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu.

Prve instrukcije se odnose na prehrambenu industirju.

Izrael već dugo vodi kampanju protiv takvog etiketiranja, koje je prvi put predloženo 2012. godine. Ta zemlja je sada ljutito reagovala.

"Žalimo da je EU izabrala, iz političkih razloga, da preuzme takav izuzetan i diskriminatorski korak, inspirisan pokretom bojkota, i posebno u ovo vreme kada se Izrael suprotstavlja talasu terorizma na čijoj su meti svi njegovi građani", saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track