Dodik optužio SDS za izdaju i neusaglašeno delovanje
Foto: Marina Lopicic

Predsednik Republike Srpske o usvajanju Krivičnog zakona BiH

Dodik optužio SDS za izdaju i neusaglašeno delovanje

Planeta -
Protiv izmena zakona bili su poslanici iz SNSD-a i DNS-a, uz stav vlasti u RS-a da taj zakon predstavlja prenos nadležnosti

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da usvajanje izmena Krivičnog zakona BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predstavlja potpuno ignorisanje interesa Republike Srpske od SDS-ovih delegata i poslove koji su na granici njihove izdaje.

Protiv izmena zakona bili su poslanici iz SNSD-a i DNS-a, uz stav vlasti u RS-a da taj zakon predstavlja prenos nadležnosti.

Dodik je rekao medijima da nije bilo mehanizma da se to zaustavi, jer je, kaže, očigledno taj zakon podržao SDS ili su bili suzdržani što je dovoljno da, kako kaže, zakon prođe.

"Očigledno su delegati SDS-a glasali za ovaj akt ili bili uzdržani što je sasvim dovoljno. Mi ćemo to staviti na Skupštinu pa ćemo videti šta možemo da uradimo", rekao je novinarima u Banjaluci Dodik, koji je i lider SNSD-a, prenele su "Nezavisne novine".

Dodik je rekao da nije bilo mehanizma da se zadrži usvajanje izmena Krivičnog zakona BiH i da je reč o potpuno nelogičnoj situaciji da predstavnici Republike Srpske neusaglašeno deluju u zajednickim institucijama.

"Imamo potpuno nelogičnu situaciju da predstavnici iz RS neusaglašeno deluju u zajedničkim institucijama i to je nešto na šta smo upozoravali. Kada smo govorili o probošnjačkom karakteru SDS-a i način na koji rukovodstvo te stranke radi, onda su mnogi mislili da mi to govorimo reda radi. Jasno je da se radi o jednom potpunom ignorisanju interesa RS, o poslovima koji su na granici izdaje osnovnih interesa RS i prenosa nadležnosti koji se čini na taj način", rekao je Dodik a prenela FENA.

Po Dodikovim rečima očigledno je da ni parlament, ni vlada ni predsednik RS i značajan broj ljudi iz SDS-a koji rade u RS ne podržavaju takvu politiku.

"Ali to njima nije dovoljno upozorenje. Oni imaju svoj ritam izdaje i oni će to nastaviti da rade", rekao je Dodik.

Izmene i dopune Kriivčnog zakona BiH usvojene su juče u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track