JEDNOGLASNO: Dodik ponovo predsednik SNSD, najavio referendum 2018.
Foto: Marina Lopicic

Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata

JEDNOGLASNO: Dodik ponovo predsednik SNSD, najavio referendum 2018.

Planeta -
On je istakao da će predlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska. Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske, kazao je Dodik

BANJALUKA - Na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik jednoglasno je ponovo izabran za predsednika ove stranke.

Dodik je bio jedini kandidat za predsednika SNSD-a. Sabor SNSD je izabrao i nove članove Glavnog odbora stranke i jednoglasno podržao tri deklaracije, među kojima je i Deklaracija o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj.

Saboru je prisustvovao i potpredsednik SNSD-a Igor Radojičić, koji je od oktobarskih izbora izbegavao stranačke skupove i na svom Tviter profilu iznosio kritike u vezi sa politikom vrha stranke. Radojičić je na svom Tviter profilu objavio delove svog današnjeg izlaganja na Saboru, navodeći da su SNSD-u potrebne promene da bi ta stranka mogla promeniti društvo.

On je još upozorio da "obični ljudi očekuju promene u društvu", da je "mnogo nezadovoljstva vođenjem kadrovske politike" i da se SNSD "mora otrgnuti privatnim uticajima". "Unutar stranke i u javnom sektoru potrebne su ozbiljne kadrovske promene. Zahvaliti se neuspešnim, vrednovati uspešne", napisao je Radojičić.

Dodik je najavio da će u RS 2018. godine biti raspisan referendum o samostalnosti, ako do tada ovom BH entitetu ne budu vraćene nadležnosti koje su propisane Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Mi ne dovodimo u pitanje ovlaštenja definisana Ustavom BiH, sporimo samo ono što se ne nalazi u Ustavu BiH, a što je nametnula sila visokog predstavnika kao što je Sud BiH, Tužilaštvo BiH i prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH. Ova država mora postati dejtonska, a ona sada to nije", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu posle zasedanja Sabora SNSD-a.

On je istakao da će predlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska. "Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", kazao je Dodik. On je istakao da je ovaj stav sadržan u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", usvojenoj na današnjem Saboru SNSD-a, dodavši da oko tog stave "mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije". Lider SNSD-a je naveo da deklaracija govori o tome da RS želi da gradi sopstveni status unutar BiH. "Nećemo dozvoliti da dođe do jačanja centralizacije nauštrb RS. Naš politički cilj je jasan: snažna i nezavisna RS", poručio je Dodik. Po njegovim rečima, BiH, da bi bila evropska država, prvo mora biti dejtonska, te da nema evropske BiH bez dejtonske BiH.

Kao gosti Saboru SNSD-a prisustvovali su predsednici DNS-a i SP RS Marko Pavić i Petar Đokić, visoki funkcioner SNS-a Nikola Selaković, predstavnici DS, SPS-a, SDS iz Srbije, kao i predstavnici stranaka iz Crne Gore i Slovenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track