DOGORELO DO NOKTIJU: Raketiran Komandni štab ukrajinske vojske!
Foto: Reuters

Nema mira

DOGORELO DO NOKTIJU: Raketiran Komandni štab ukrajinske vojske!

Planeta -
Štab se nalazi u gradu Kramatorsku, 70 kilometara od Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika, i oko 50 kilometara severno od linije fronta

KRAMATORSK - Komandni štab ukrajinske vojne operacije na istoku Ukrajine, u gradu Kramatorsku, danas je bio meta bombardovanja, što je prvi put od početka sukoba proruskih separatista i ukrajinske vojske, javile su agencije.

Štab se nalazi u gradu Kramatorsku, 70 kilometara od Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika, i oko 50 kilometara severno od linije fronta. Pored sedišta vojne komande, pogođena je i stambena četvrt. U bombarodvanju je, prema navodima agencije Frans pres, stradalo 20 ljudi. Ukrajinske vlasti navele su da je stradalo šest civila.

Agencija Rojters prenela je da je poginulo najmanje sedmoro civila i četvorica vojnika, a da je više desetina ljudi ranjeno. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko prekinuo je sednicu u parlamentu, kako bi saopštio da je štab ukrajinske vojske na istoku Ukrajine bio meta raketnog napada.

Grupe očevidaca okupile su se na mestu gde su rakete pale, od kojih neke od njih neeksplodirane virile iz zemlje gde su udarile.

Neki od njih fotografisali su rakete mobilnim telefonima i tabletima, ne verujući u "kišu smrti" koja je preko njih preletela, navela je francuska agencija.

Rakete "tornado" su "ruski najnoviji višecevni raketni lanseri", rekao je zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je istakao da te lansere Ukrajina "jednostavno nema".

Otkako su ga ukrajinske snage ponovo osvojile u julu, Kramatorsk je manje ili više bio zaštićen od borbi u konfliktu, u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila, poginulo 5.400 ljudi.

Regionalna administracija lojalna Kijevu preselila se tu iz Donjecka, a lokalni aerodrom sedište je ukrajinske vojne operacije na istoku.

U Minsku u sredu treba da bude održan samit posvećen Ukrajini, na kojem će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i ukrajinski i ruski predsednik Petro Porošenko i Vladimir Putin. Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su pre deset meseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja