DOK SAT OTKUCAVA: Najmanje 28 mrtvih do primirja u Ukrajini
Foto: AP Photo

Žestoki sukobi ne jenjavaju

DOK SAT OTKUCAVA: Najmanje 28 mrtvih do primirja u Ukrajini

Planeta -
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je stalno bombardovanje civila na istoku zemlje, koje izvode proruske snage, već podrilo mirovni plan sklopljen u četvrtak u Minsku

KIJEV - Najmanje 28 civila i vojnika, poginulo je tokom poslednje erupcije žestokih sukoba u Ukrajini, koji su doveli u pitanje uspešan početak prekida vatre tokom vikenda, kako je dogovoreno ove sedmice u Minsku.

Dok "sat otkucava" do početka primirja, SAD tvrde da Rusija i dalje razmešta teško naoružanje, a Kijev upozorava da je granatiranje civilnih oblasti pojačano.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je stalno bombardovanje civila na istoku zemlje, koje izvode proruske snage, već podrilo mirovni plan sklopljen u četvrtak u Minsku, navodi AFP.

"Nažalost, posle sporazuma iz Minska, ruska ofanziva je značajno pojačana. Mi i dalje smatramo da je sporazum doveden u veliku opasnost", rekao je Porošenko posle sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Primirje, koje treba da stupi na snagu u subotu u 22 časa po Griniču, biće prvi test posvećenosti Kijeva i proruskih snaga, tek potpisanom mirovnom planu, dodaje francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track