DONJECK POZIVA SAVET BEZBEDNOSTI UN: Hitno nam pošaljite plave šlemove!
Foto: Rojters

Traže intervenciju

DONJECK POZIVA SAVET BEZBEDNOSTI UN: Hitno nam pošaljite plave šlemove!

Planeta -
Rukovodstvo DNR kaže da žele da mirovnjaci, uključujući ruske, došu i kontrolišu primenu postojećih sporazuma i da pomognu u rešavanju humanitarne i socijalne situacije

DONJECK - Lideri proruskih snaga na istoku Ukrajine zatražili su danas hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi bilo odobreno slanje međunarodnih mirovnih snaga na to područje.

Rukovodstvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da traži "intervenciju mirovnih snaga koje bi uključile ruske predstavnike radi kontrole implementacije postojećih sporazuma i pomoći na rešavanju humanitarne i socijalne situacije", preneo je AFP.

Proruske snage i ukrajinska vlada potpisali su u septembru sporazum o prekidu vatre, ali njime nije okončano sedam meseci borbi.

Oko 1.000 ljudi je izgubilo život od proglašenja primirja, saopštile su prošle sedmice

UN.Portparol ukrajinske vojske izneo je danas podatke da se u zoni sukoba trenutno nalazi između 15.000 i 20.000 pripadnika proruskih snaga, kao i pet do deset hiljada ruskih profesionalnih vojnika.

Rusija demantuje da direktno podržava pobunjenike i tvrdi da se, ukoliko ima ruskih vojnika u zoni konflikta, radi o dobrovoljcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track