DRAMA NA GRANICI: Mađari zatvorili i Horgoš 2
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Migranti stopirani

DRAMA NA GRANICI: Mađari zatvorili i Horgoš 2

Planeta -
Hiljade izbeglica blokirane su sa srpske strane prelaza Horgoš 2, koji danas neće ni biti otvoren

Poslednja grupa migranta ušla je u Mađarsku preko Horgoša 2 pola sata posle ponoći kada su kapije tog prelaza zatvorene. Od jutros, sa dve strane graničnog prelaza potpuno različita slika.Sa mađarske strane neuobičajeno je mirno - tamo gde je do juče prolazilo na hiljade ljudi, jutros gotovo da nema nikoga.

Novi mađarski zakoni koji su stupili na snagu od ponoći striktno se primenjuju. Vojska i policija patroliraju duž granice i utvrđuju svoje položaje.

Tokom noći migranti su na tri mesta pokušali da probiju zaštitnu ogradu i uđu u Mađarsku, ali su odmah uhapšeni.Mađarska državna televiziji M1 javila je da je grupa izbeglica jutros presekla ogradu, a da je policija odmah privela njih 16. To će biti prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Ilustracija Foto: Tanjug
Ilustracija Foto: Tanjug

U Mađarsku je tokom jučerašnjeg dana ušlo čak 9.300 migranata, što je apsolutni rekord. Sa srpske strane granice - gužva. Nizovi šatora sa izgbeglicama koji su čekali da preko prelaza Horgoš 2 uđu u Mađarsku.

Međutim, prelaz koji je trebalo da bude otvoren jutros u sedam sati danas neće ni otvarati kapije, javlja izveštač RTS-a.

Naime, migranti koji nameravaju da uđu u Mađarsku moraće da koriste prelaze Horgoš i Kelbija, jer će na tim prelazima sa druge, mađarske strane biti postavljeni punktovi za registraciju.

Foto: AP
Foto: AP

Veliki broj ljudi i dalje pristiže na granicu, tako daje sa srpske strane prelaza Horgoš 2 napravljen improvizovani kamp. Oni koji žele da uđu u Mađarsku i registruju se biće upućeni na Horgoš i Kelebiju. Neizvesno je, međutim, šta će biti onima koji ne žele da budu registrovani.

U improvizovanom kampu koji je nastao sa srpske strane ne postoje osnovni higijenski uslovi i problemi bi mogli da nastanu ukoliko pristigne veća grupa migranata.

Kroz Prihvatni centar u Preševu i kamp u Miratovcu juče i noćas je prošlo više od 3.000 migranata.Sada ispred centra dokumentaciju o boravku u Srbiji čeka oko 300 ljudi. Kamp u Miratovcu trenutno je potpuno prazan. Tokom dana očekuju se nove grupe izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track