DRAMA U KOSMOSU: Džaba što je Sojuz uspešno lansiran kad su se na brodu pokvarile komande
Foto: Printscreen Yt

Lebde u orbiti

DRAMA U KOSMOSU: Džaba što je Sojuz uspešno lansiran kad su se na brodu pokvarile komande

Planeta -
Roskosmos čeka da raketa preleti preko teritorije Rusije, pa da joj pošalje dodatni paket komandi

BAJKONUR - Sojuz-2.1a, raketa nosač svemirskog broda Progres M-27M, uspešno je danas lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali se brod pokvario u orbiti, saopštila je Rusije federalna svemirska agencija (Roskosmos).

"Dve antene se nisu otvorile na svemirskom teretnom brodu koji je danas lansiran. U sledećih sat i po, odnosno u sledećem krugu kada svemirski brod bude preleteo preko teritorije Rusije, dodatni paket komandi biće poslat da se te antena otvare", naveli su iz Roskosmosa, javlja Itar-Tass.

Raketa je lansirana u 10.09 sati po moskovskom vremenu i kasnije je prijavljeno da su ušli u orbitu u blizini Zemlje. Međutim, svemirski brod je pretrpeo kvar posle uspešnog lansiranja i prema najnovijim informacijama postoji komunikacija sa Progresom M-27M, ali problemi sa telemetrijom su ostali, jer su dve od šest antena za povezivanje sa Međunarodnom kosmičkom stranicom (MKIS) u kvaru.

Svemirski teretni brod je trebalo da pristane uz MKS u 16.07 po moskovskom vremenu sa oko 2,5 tona tereta za Stanicu i primerkom kopije barjaka sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja