DŽIHADISTA ELVIS REDŽEPAGIĆ PRED SUDOM U SAD: Vrbovali su me u Crnoj Gori, hteo sam da se raznesem!
Foto: Printscreen Tweet

Saslušan u Njujorku

DŽIHADISTA ELVIS REDŽEPAGIĆ PRED SUDOM U SAD: Vrbovali su me u Crnoj Gori, hteo sam da se raznesem!

Planeta -

Američki državljanin Elvis Redžepagić, koji je optužen za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, saslušan je pred sudom u Njujorku.

On je u više navrata putovao na Bliski istok u nastojanju da se priključi Islamskoj državi ili nekoj drugoj ekstremističkoj grupi u Siriji, prenosi AP. Redžepagić (26) je američkim vlastima rekao da je bio spreman da se raznese bombom i žrtvuje sebe za džihad, navelo je tužilaštvo.

On je uhapšen 2. februara na Long Ajlendu i nalazi se u pritvoru bez prava na kauciju. Redžepagić je ispričao vlastima nakon hapšenja da je postao predani muslimanski vernik dok je bio u Crnoj Gori, a kasnije je u više navrata išao u Siriju, Tursku i Jordan u pokušaju da se priključi islamistima.

Njegova advokatica Mildred Vejlen rekla je da je on sarađivao sa vlastima i dodala da će zajedno sa njegovom porodicom raditi na tome da američka vlada uvidi da je njemu potrebna podrška i savetovanje a ne zatvor.

"Otkako sam se vratio iz Turske gde sam pokušao da praktikujem džihad i pridružim se Džabhat al Nusri CIA me uznemirava, ali nadmudrio sam ih", napisao je on prijatelju preko Fejsbuka u oktobru 2015.

CIA je u subotu odbila da komentariše slučaj Redžepagića, navodi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track