Džihadisti IS osvojili pola Sirije
Foto: Reuters

Islamska država zauzela i grad Palmiru

Džihadisti IS osvojili pola Sirije

Planeta -
Teroristi kontrolišu pustinju, ali i najvažnije puteve u zemlji i bogata naftna i gasna polja

PALMIRA - Borci terorističke organizacije Islamska država zauzeli su sirijski grad Palmiru i posle direktne pobede nad regularnom sirijskom vojskom kontrolišu više od 50 odsto teritorije te zemlje.Palmira je od srede bila poprište teških sukoba u kojima je samo tokom noći stradalo više od 100 sirijskih vojnika, a okolina grada je bombardovana.Pali baza i zatvor- Džihadisti su preuzeli vazduhoplovnu bazu, zatvor, sedište obaveštajne službe - rekao je Rami Abdulrahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, a preneo Rojters.- Džihadisti Islamske države su svuda, a svet baš briga za nas. Svi oni brinu samo o drevnoj Palmiri - rekao je jedan meštanin Palmire za CNN, dodajući da su on i članovi njegove porodice izgubili krov nad glavom, pa su sada u kući prijatelja, u kojoj se sakrilo 50 ljudi.Svi oni su u strahu i od džihadista, ali i od smrti od gladi jer su već ostali bez zaliha.- Neću da bežim. Već četiri godine se ne osećam sigurno, ali neću da odem jer želim da umrem u svom gradu - rekao je on.Vojnici pobegliU svom dnevnom izveštaju IS je objavio da je preuzeo kontrolu nad gradom kad su „vojnici pobegli glavom bez obzira i ostavili za sobom stotine mrtvih i povređenih“. Inače, ovo je prva njihova direktna pobeda nad zvaničnom vojskom Sirije pod kontrolom Bašara el Asada. Predsednik države sad je doživeo velike poraze, a pokazuje da je njegove trupe izmorilo četvorogodišnje ratovanje s grupama pobunjenika.IS sada kontroliše više od polovine Sirije. Iako veći deo njihove teritorije čini pustinja, zauzeli su mnoge važne puteve, kao i naftna i gasna polja, što im omogućava veliku zaradu.

Upozorenje u opasnosti drevni spomeniciUGROZILI DRAGULJE ANTIKEPalmira je drevni bliskoistočni grad značajan zbog mnogih antičkih spomenika i nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Tu su ruševine nekad raskošnih građevinskih zdanja kao što su Baalovo svetište, trg, ulice, palate, pozorišta, hrišćanske bazilike i drugo. Skulpture koje se tamo nalaze predstavljaju spoj graditeljskog nasleđa Bliskog istoka i klasične rimske umetnosti. Najveličanstveniji spomenik u Palmiri je Baalov hram iz 1. veka, koji se smatra najznačajnijom verskom građevinom na celom Bliskom istoku, a važni su i pozorište iz 1. veka, mali senat, Dioklecijanov kamp, Tarifni sud...

Irački premijerPUTINE, POMOZIIrački premijer Hajder el Abadi razgovarao je sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Vladimirom Putinom kako bi pojačali saradnju u borbi protiv Islamske države.- Terorizam preti svim zemljama i to zahteva povećanu pažnju Rusije - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track