DŽIHADISTI OSTAJU BEZ PARA: Prihodi im pali za trećinu a nafte imaju sve manje
Foto: Printscreen YouTube

Kriza u samoproglašenom kalifatu

DŽIHADISTI OSTAJU BEZ PARA: Prihodi im pali za trećinu a nafte imaju sve manje

Planeta -

Prihodi takozvane Islamske države i broj ljudi koji žive na teritoriji pod kontrolom te džihadističke organizacije su pali za oko jedne trećine, pokazala je analiza američke agencije IHS, koja to smatra pretnjom po dugoročnu vladavinu IS-a u njenom samoproglašenom kalifatu.

Mesečni prihodi IS-a su u martu pali na 56 miliona dolara sa oko 80 miliona dolara iz sredine prošle godine, saopštila je agencija IHS, a preneo Rojters. Istovremeno je dnevna proizvodnja nafte na teritoriji pod kontrolom džihadista pala na 21.000 sa 33.000 barela, usled oštećenja naftnih postrojenja u vazdušnim udarima koalicije na čelu sa SAD.

"Islamska država je i dalje sila u regionu, ali je pad prihoda značajan podatak i otežaće toj organizaciji da vlada svojom teritorijom na duže staze", naveo je u izveštaju viši analitičar IHS Ludoviko Karlino. Pored toga, teritorija pod kontrolom džihadista je od sredine 2014. do sada smanjena za oko 22 odsto, dok je broj stanovnika na toj teritoriji pao na oko šest miliona sa devet miliona.

"Ima manje stanovnika i poslovnih aktivnosti koje bi IS mogla da oporezuje, a isto se odnosi i na imovinu i zemlju koju bi džihadisti mogli da konfiskuju", navodi analitičar Kolamb Strek.

IS ostvaruje oko 50 odsto svojih prihoda oporezivanjem i konfiskacijom, 43 odsto prodajom nafte, a ostatak trgovinom drogom i prodajom električne energije i donacijama, navodi se u izveštaju. IHS navodi i da su džihadisti uveli mogućnost da građani osuđeni na fizičku kaznu budu pošteđeni u zamenu za novac, što ukazuje na finansijske probleme u kojima se nalazi IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track