DŽIHADISTI PROTERANI IZ LIBIJE: Oslobođena luka Sirt, Gadafijev rodni grad
Foto: Reuters

Posle žestokih borbi

DŽIHADISTI PROTERANI IZ LIBIJE: Oslobođena luka Sirt, Gadafijev rodni grad

Planeta -

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirte, nakon žestokih borbi sa pripadnicima takozvane Islamske države.

Sirt je najznačajnije uporište džihadista van Iraka i Sirije, preneo je britanski BBC. Brigade koje se uglavnom sastoje od boraca iz Misrate su ove nedelje u borbama protiv snaga ID ostvarile značajan napredak prema centru Sirta, u okviru ofanzive koju su pokrenuli prošlog meseca.

Početkom ove nedelje libijski avioni su počeli da bombarduju pozicije ID u Sirtu, dok je ratna mornarica napala džihadiste sa mora, navode libijski zvaničnici, dodajući da se ofanziva nastavlja.

Portparol libijskih snaga, general Muhamed al-Gusri, izjavio je da su vođe ID u Sirtu pobegli severno od grada, u pustinju, ali je dodao i da je veliki broj militanata i dalje pod opsadom u centru Sirta.

Islamska država je počela da se širi na Libiju 2014. godine usled političke krize i konflikta u toj zemlji. Džihadisti su preuzeli kontrolu nad Sirtom prošle godine, ali od tada teško uspevaju da zadrže dotad osvojenu teritoriju ili da dobiju podršku u drugim delovima Libije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track