DŽON KERI: Ruski avioni u Siriji pretnja po SAD i njihove saveznike
Foto: AP

Uznemireni

DŽON KERI: Ruski avioni u Siriji pretnja po SAD i njihove saveznike

Planeta -
Sjedinjene Američke Države su uznemirene premeštanjem ruskih taktičkih aviona u Siriju, rekao je američki državni sekretar

Američki zvaničnici kažu da je Rusija juče premestila mali broj svojih borbenih aviona u Siriju, samo nekoliko sati pošto je ministar odbrane SAD Eš Karter razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, što su prvi vojno-vojni kontakti dve zemlje posle dužeg vremena.

"Jasno je da prisustvo aviona sa kapacitetima za borbu u vazduhu... i projektila zemlja-vazduh stvara ozbiljna pitanja", rekao je Keri, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

Rusi su u Siriji postavili najmanje jedan takav sistem sa projektilima, rekao je američki zvaničnik koji je zahtevao anonimnost.

Dok Islamska država nema avijaciju, ruski avion koji je poslat u Siriju može da tuče kopnene mete i pruža podršku kopnenim snagama izbliza, rekao je jedan američki obaveštajni zvaničnik, koji je takođe zahtevao anonimnost.

Prema njegovim rečima, ovo je prvo značajnije raspoređivanje ruskih vojnih snaga izvan teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza još od rata u Avganistanu.

Keri je rekao da vojno-vojni kontakti sa Rusima imaju za cilj da ne bude incidenata između ruskih i američkih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja