E, TO JE PRAVNA DRŽAVA: Pola parlamenta Vanuatua mora u zatvor zbog korupcije
Foto: Thinkstock

Presuda

E, TO JE PRAVNA DRŽAVA: Pola parlamenta Vanuatua mora u zatvor zbog korupcije

Planeta -
Afera je počela je 9. oktobra, kada su poslanici proglašeni krivima za korupciju, nakon što su prošle godine od članova opozicije primili mito u vrednosti od 280.000 evra

PORT VILA - Gotovo polovina poslanika u parlamentu Vanuatua, maloj ostrvskoj državi u Tihom okeanu, koji su se sami pomilovali u korupcijskoj aferi, u četvrtak su osuđeni na zatvorske kazne do četiri godine.

Četrnaestero poslanika, među kojima potpredsednik vlade Moana Carcases i predsednik parlamenta Marselino Pipite, osuđeni su na Vrhovnom sud u Port Vili, prestonici zemlje.

Afera je počela je 9. oktobra, kada su poslanici proglašeni krivima za korupciju, nakon što su prošle godine od članova opozicije primili mito u vrednosti od 280.000 evra.

Iskoristivši odlazak predsednika Boldvina Lonsdejla u inostranstvo, Marselino Pipite je potpisao odluke o pomilovanju, rekavši kako po ustavu ima ovlašćenja predsednika države kada on nije u zemlji.

Predsednik Lonsdejl je po povratku poništio te odluke i obećao da će uvesti red u toj južnopacifičkoj zemlji, poznatoj po svojoj političkoj nestabilnosti.

Većina poslanika je potom uhapšena, a Pipiteove odluke su proglašene neustavnim.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track