EKSPERT UN GRČKIM KREDITORIMA: Kršite međunarodno pravo ako Grci zbog vas gladuju!
Foto: Reuters

Ozbiljno upozorenje

EKSPERT UN GRČKIM KREDITORIMA: Kršite međunarodno pravo ako Grci zbog vas gladuju!

Planeta -
U Grčkoj manjka lekova i hrane, a paket štednje ne sme da ugrožava prava na zdravstvenu zaštitu, hranu i socijalnu bezbednost, kaže Huan Pablo Bohoslavski

VAŠINGTON - Kreditori Grčke bi mogli da prekrše međunarodno pravo ako mere štednje koje se zahtevaju od Atine izazovu velike probleme, upozorio je danas nezavisni stručnjak Ujedinjenih nacija za inostrane dugove Huan Pablo Bohoslavski.

On je izrazio zabrinutost zbog manjka lekova i hrane u Grčkoj, što je, kako je naveo, posledica ograničenja transfera novca, prenosi AP.

Huan Pablo bohoslavski: Stezanje kaiša ne sme da ugrozi ljudska prava (Foto: Printscreen YouTube)
Huan Pablo bohoslavski: Stezanje kaiša ne sme da ugrozi ljudska prava (Foto: Printscreen YouTube)

"Evropske institucije, Međunarodni monetarni fond i vlada u Atini moraju obezbediti da svaki paket pomoći štiti pravo na zdravstvenu zaštitu, hranu i socijalnu bezbednost", izjavio je Bohoslavski. "Postoji realan pravni rizik da bi neke od strogih mera štednje mogle biti nekompatibilne sa evropskim i međunarodnim zakonom o ljudskim pravima", dodao je on.

Bohoslavski je pre izvesnog vremena izjavio da Grčka ne može da izdrži dodatnu štednju jer će to dovesti do socijalnih nereda i umanjiti šanse za ekonomski oporavak, kao i da bi kreditori iz Evropske unije trebalo da obrate više pažnje na to šta međunarodno pravo kaže na temu duga.

"Imam utisak da je EU zaboravila da međunarodni zakon o ljudskim pravima igra i treba da igra ključnu ulogu u finansijama. Međunarodna zajednica daje veliki značaj vezi između ljudskih prava i finansija", rekao je Bohoslavski, koji će od 30. novembra do 7. decembra posetiti Atinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track