ELEKTRIČNI JEREVAN: Nova obojena revolucija, ovog puta u Jermeniji?
Foto: AP

Struja kao povod

ELEKTRIČNI JEREVAN: Nova obojena revolucija, ovog puta u Jermeniji?

Planeta -
Protrest nazvan „Električni Jerevan” i njegova sličnost sa Evromajdanom sugerišu da se radi o još jednom pokušaju obojene revolucije, ovog puta u Jermeniji

Jermeni su izašli na ulice, protestujući protiv planiranog povećanja cene komunalnih usluga za 17-22 odsto, što je inicirala jermenska elektromreža zbog prošlogodišnjeg ozbiljnog pada jermenske valute drahme.

Ali zbunjujuće je što demonstranti odbijaju pregovore sa državom ako samo žele da se odupru povećanju cena struje. Posle stotinu hapšenja ovih dana zbog huliganskih aktivnosti, grupe ljudi sada blokiraju glavni prestonički bulevar u Jerevanu i prete da će ušetati u predsedničku palatu, čime ulaze u kolosek svojih evromajdanskih prethodnika iz Kijeva. Sve je više izgleda da će se ono što je možda izgledalo kao legitiman protest sada pretvoriti u pokušaj „obojene revolucije”.

TRENUTNA SITUACIJA

Otpor povećanju cena jačao je od maja, ali je inicijativa „Stop pljački” tek sad na ulicama okupila hiljade ljudi. Okupili su se na Trgu Slobode i zahtevali obaranje cena. Predsednik Serž Sargisijan je tražio da odaberu petoro predstavnika sa kojima će moći da razgovara, ali je rulja odbila.

Kasnije te noći unutrašnji provokatori podsticali su masu da upadne u predsedničku palatu i, posle ponovljenih molbi da raspuste ilegalni skup i raziđu se, snage bezbednosti pribegle su vodenim topovima i masovnom hapšenju kako bi vratile red. Krajnji ishod je 11 povređenih policajaca i sedam demonstranata. Kod 237 uhapšenih pronađeni su bokseri, noževi, metalne palice i šipke.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na protest je sutradan izašlo 15 hiljada ljudi, a ponovni Sargisijanov zahtev za pregovorima je odbijen. Možda su bili ohrabreni izjavom Stejt departmenta koja je u duhu kijevskog Evromajdana glasila ovako:

„Zabrinuti smo zbog izveštaja o policijskoj prekomernoj sili na protestu 23. juna ujutro, kao i zbog dodatnih izveštaja o zlostavljanju u policijskom pritvoru. Takođe nas brinu i informacije da su novinari i njihova oprema bili posebna meta tokom operacije (policije). Neophodno je da vlada sprovede potpunu transparentnu istragu o prekomernoj upotrebi sile, shodno jermenskim zakonima.”

Kad SAD izdaju saopštenje u kome diskretno podrže opoziciju (koja je u suštini formirana u Jermeniji), one se potpuno suprotstavljaju bilo kakvim pokušajima vlasti da uspostavi red i zakon i odgovori na nelegalne provokacije.

Isto to se desilo i u Ukrajini. Takva podrška je u sredu signalizirala organizatorima da blokiraju Bagramijanovu aveniju, koja vodi ka predsedničkoj palati, i zakrče je kontejnerima i „živim zidom”.

Ministar prosvete i nekoliko opozicionih poslanika lično su učestvovali u tome, što idnicira na podelu u vladi. Oni koji stoje iza destabilizacije su pokret nazvali „Električni Jerevan”, i to je bio znak svim antivladinim grupama da izađu na svetlo dana i da prestonički protest pretvore u svedržavnu pobunu.

IZA KULISA

Priroda „Električnog Jerevana” i njegova šokantna sličnost sa Evromajdanom sugerišu da se radi o obojenoj revoluciji. Svim takvim pokušajima obaranja režima potrebno je da podstaknu javnost i otvore palete mogućnosti za izvođenje državnog udara. Nepopularan rast cena dobar je povod za to. Budući da istinski povod za protest postoji, to daje pokriće za sve ono što se dešava u pozadini hiljada demonstranata, koji se koriste kao topovsko meso. To je još jedna podudarnost sa Evromajdanom. Ali sličnosti ima još: „Električni Jerevan” ima tajnu organizacionu mrežu koja je posvećena promeni režima.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Početkom juna jedna tajnovita organizacija pod nazivom „Građanski ugovor” konačno je predstavljena kao zvanična politička stranka. Grupu vodi Nikol Pašinijan, koji je ranije osuđivan za organizovanje masovnih nereda.

Pašinijan je postao najpoznatije lice „Električnog Jerevana”. On je zapravo taj koji je naredio da se stvori „živi zid” i da protest posete svi aktuelni i bivši poslanici, naučnici, predstavnici šou-biznisa, novinari, verski oci i druge javne ličnosti. Imajući u vidu rastuću moć i uticaj njegovog „Građanskog ugovora”, očekuje se da će zahtevati izbore pre 2017. Ako privuče svoje nekadašnje opozicione saveznike (koji imaju sedam od 131 mesta u parlamentu), onda je njegov scenario svakako izvodljiv.

GEOPOLITIČKI ZAVRŠETAK

Kao i sve obojene revolucije, zagovornici „Električnog Jerevana” se vode geopolitičkim interesima. Oni žele da dovedu antirusku vladu, koja bi izvukla Jermeniju iz Evroazijske unije i razbila istorijsko prijateljstvo dve države. Pašinijan oštro kritikuje sve aspekte posebnih odnosa Jermenije i Rusije, dobar je u borbi protiv vlade i de facto je vođa.

SAD takođe žele da uvuku Rusiju u konflikt oko Nagorno-Karabaha. Kad bi nacionalisti poput Pašinijana lako ušli u otvojeren sukob sa Azerbejdžanom, to bi bilo neizbežno jer je Jermenija članica ODKB, i zato što Moskva, koja ima vojnu bazu u Jermeniji, ne bi mogla da ostane po strani. Amerika nije uspela da uvuče Rusiju u rat u Ukrajini, ali ne znači da neće ponovo pokušati ako „Električni Jerevan” uspe.

(Sputnik/Novi standard)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track