ENERGETSKA BOMBA: EU, Rusija i Ukrajina postigle dogovor o snabdevanju gasom!
Foto: Reuters

Veliki uspeh

ENERGETSKA BOMBA: EU, Rusija i Ukrajina postigle dogovor o snabdevanju gasom!

Planeta -
Ugovor su večeras u Briselu potpisali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Volodimir Demčišin

BRISEL - Rusija je pristala da ponovo počne da snabdeva Ukrajinu gasom, a dogovor je postignut uz posredstvo Evropske unije, izjavio je večeras komesar Evropske unije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

"Veliki uspeh: dogovor o gasu parafirale Ruska Federacija, Ukrajina i Evropska komisija", napisao je Šefčovič na svom nalogu na Tviteru, a preneo AFP. Dogovor, koji je postignut nakon višemesečnih pregovora, garantuje da će Ukrajina biti snabdevena gasom do marta sledeće godine, naveo je Šefčovič.

Ugovor su večeras u Briselu potpisali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Volodimir Demčišin.

Sporovi između Rusije i Ukrajine o snabdevanju gasom su u prošlosti dovodili do prekida u snabdevanju tim energentom, a tokom jednog takvog prekida 2009. godine je došlo i do poremećaja u isporuci ruskog gasa zemljama Evropske unije. Rusija i Ukrajina su prošle zime postigle dogovor o cenama gasa, ali je taj sporazum kasnije istekao. Novi razgovori o sličnom sporazumu su započeti u martu, a ishodili su dogovorom večeras.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track