ERDOGAN ĆE TRAŽITI OD OBAME IZRUČENJE GULENA: Amerikanci traže dokaze da je Gulen kriv
Foto: Reuters

Obračun

ERDOGAN ĆE TRAŽITI OD OBAME IZRUČENJE GULENA: Amerikanci traže dokaze da je Gulen kriv

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će, posle pokušaja puča, tražiti od američkog predsednika Baraka Obamu ekstradiciju Fetulaha Gulena, za kojeg turske vlasti tvrde da stoji iza pokušaja puča.

Erdogan je na skupu u Istanbulu dodao da je incidente izvela manjina unutar vojske, a ne sama vojska, javlja Rojters.

"Armija je naša, a ne pripada toj paralelnoj strukturi. Ja sam vrhovni komandant vojske", poručio je on. Na povike iz mase koji traže smrtnu kaznu za pučiste, on je kazao da se o takvim zahtevima može raspravljati u parlamentu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da SAD nisu dobile nikakav zahtev za izručenje muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji godinama živi u SAD, ali bi ga razmotrile ukoliko bi ga dobile.

Keri je, međutim, dodao da bi turska vlada u zahtevu za izručenje Gulena morale da navedu dokaze da je on prekršio zakon, kao i da bi ti dokazi morali da budu uverljivi, prenela je agencija AP.Agencija podseća da su turske vlasti navele da se pristalice Gulena, koji živi u egzilu koji je sam izabrao, nalaze iza pokušaja puča koji je juče izveo deo turske vojske.

Foto: AP
Foto: AP

Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj "ustavni proces biti poštovan tokom bavljenja onima koji stoje iza pokušaja puča".

Državni sekretar SAD je dodao i da se njegova zemlja protivi bilo kakvim pokušajima svrgavanja demokratski izabrane vlade i naveo da svaka eventualna promena mora da nastupi regularnim putem koji predviđa Ustav.

Foto: AP
Foto: AP

Turski verski vođa Fetulah Gulen, koji živi u SAD i smatra se najvećim suparnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, danas je izjavio da "kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča" protiv Erdoganove vlasti.

"Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", saopštio je Gulen, a preneo Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track