(FOTO) ERDOGAN: Odobriću smrtnu kaznu, ako narod tako želi!
Foto: AP

turski predsednik se obratio okupljenima na mitingu u istanbulu

(FOTO) ERDOGAN: Odobriću smrtnu kaznu, ako narod tako želi!

Planeta -

ISTANBUL- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na mitingu u Istanbulu da bi odobrio ponovno uvođenje smrtne kazne ukoliko bi se za to, nakon prošlomesečnog neuspelog puča, izjasnio parlament

"Ukoliko nacija donese takvu odluku, verujem da će je političke stranke prihvatiti. O tome će odlučiti turski parlament s obzirom da je nacija nosilac suvereniteta, a ja unapred kažem da ću odobriti odluku parlamenta", rekao je Erdogan.

On je onima koji ukazuju da je smrtna kazna ukinuta u EU čiji je Turska kandidat za članstvo, uzvratio da smrtna kazna postoji u SAD, Japanu i Kini.

"Smrtna kazna danas postoji u većem delu sveta", rekao je predsednik Turske u kojoj je smrtna kazna bila legalna do 2004. godine. U govoru na mitingu pod sloganom "Demokratija i mučenici" na istanbulskom trgu Jenikapi, Erdogan je rekao da mreža muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji je u izgnanstvu u SAD a koga Ankara krivi za pokušaj puča, mora biti uništena na zakonit način.

"Oni će platiti cenu za ono što su uradili", rekao je Erdogan.

Foto  AP
Foto AP

On je najavio da će skupovi podrške demokratiji biti okončani u sredu. Miting kome prisustvouje više od milion ljudi prenosi se širom Turske na velikim video bimovima, a Erdogan je najavio da je jedan od njih postavljen i u Pensilvaniji, gde se Gulen nalazi u izgnanstvu.

Turski predsednik je kritikovao Nemačku što nije dozvolila da se video linkom obrati skupu svojih pristalica u Kelnu u prošlu nedelju. On je podsetio da je Nemačka dozvolila kurdskim ekstremistima video vezu. "Gde je tu demokratija?"upitao je on.

"Neka pothranjuju teroriste, to će im se vratiti", kazao je Erdogan, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track