ERDOGANOVA ČISTKA: Generali uhapšeni zbog pretresa kamiona koji nose oružje za Siriju
Foto: AP

Optuženi za špijunažu

ERDOGANOVA ČISTKA: Generali uhapšeni zbog pretresa kamiona koji nose oružje za Siriju

Planeta -
Dva turska generala i pukovnik privedeni su zbog presretanja i pretresa kamiona Turske nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) koji je išao ka Siriji.

Generali žandarmerije Ibrahim Ajdin i Hamza Čelepoglu, kao i Šef kriminalističke laboratorije žandarmerije Burhanetin Čihangiroglu, privedeni su na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao istanbulski krivični sud, piše turski Tudejs Zaman.

Osumnjičeni su optuženi za “neovlašćeno dobijanje informacija vezanih za političku ili vojnu špijunažu, pokušaj ometanja rada države Turske, osnivanje ili vođenje terorističke organizacije”. Hapšenje osumnjičenih deo je procesa koji se vodi protiv njih od januara 2014. godine, kada su u dva navrata pretresali kamione na putu ka Siriji, nakon što su dobili dojavu da se u njima krijumčari oružje. Tokom pretresa se ispostavilo da kamioni pripadaju MIT-u.

Redžep Tajip Erdogan, koji je u to vreme bio premijer, i Ahmet Davutoglu, tadašnji šef diplomatije, izjavili su, kada je slučaj izašao u javnost, da su kamioni prevozili humanitarnu pomoć za sirijske Turkmene. Ipak, Potpredsednik Saveza sirijskih Turkmena, Husein al Abdula, rekao je da nikakvi kamioni nisu dolazili iz Turske.

Ceo slučaj postao je ponovo aktuelan nedavno kada je Erdogan izjavio "Pa šta i da je bilo oružja u njima? Verujem da naš narod neće oprostiti onima koji su sabotirali ovu podršku.”, piše Tudejs Zaman.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

Osim toga, dva novinara dnevnog lisa Džumhurijet, glavni odgovorni urednik Čan Dundar i novinar Erdem Gul, uhapšeni su prošle nedelje nakon što su objavili snimak na kojem se vidi da kamioni prevoze oružje.

Erdogan je javno obećao da će Dundar “skupo platiti” za svoje reportaže. Aktuelni turski predsednik lično je tužio Dundara zahtevajući doživotnu robiju i dodatnih 42 godine zatvora za čitav niz dela kao što su špijunaža i pokušaj rušenja vlade objavljivanjem poverljivih informacija.

Protest povodom hapšenja novinara, Foto: AP
Protest povodom hapšenja novinara, Foto: AP

Doživotna zatvorska kazna zahtevana je i za tužioce Suejmana Bagrijanuka, Ahmeta Karača, Aziza Takdžija i Ozčana Šišmana i komandira žandarmerije Ozkana Čokaja. Vrhovni apelacioni sud vodiće njihove slučaje jer jedini sud koji može da sudi tužiocima.

Prema informacijama turske Al Džazire, generali su uhapšeni nakon iskaza anonimnog svedoka koji učestvuje i u slučaju protiv iranskog špijuna Tavhida Salama. U svojoj izjavi, on je naveo da su se generali prethodno dogovorili da zaustave kamione jer nisu mogli da se prave slepi na transport oružja sirijskim teroristima.

U iskazu pred sudom, generali su naveli da pre pretresa nisu znali ni kome kamioni pripadaju, niti tačno šta su prenosili.

(Sputnik/todayszaman)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track