ERDOGANU DOSTA ČEKANJA: Sprema se na referendum o članstvu Turske u EU!
Foto: Printscreen Tweet

Tera svoju politiku

ERDOGANU DOSTA ČEKANJA: Sprema se na referendum o članstvu Turske u EU!

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi u Turskoj mogao da bude održan i referendum o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji.

"Za 54 godine, šta su nas naterali da uradimo pred vratima EU? Da čekamo", rekao je Erdogan i dodao da će Turska sesti i razgovarati, a da bi mogla da organizuje i referendum o ulasku u Evropsku uniju, preneo je AFP.

Erdogan je odbacio i kritike međunarodnih posmatrača istakavši da je glasanje na referendumu bilo "najdemokratskije glasanje", kakvo nije viđeno ni u jednoj zapadnoevropskoj državi.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da će Turska ignorisati sve ocene međunarodnih posmatrača, preneo je AP.

"Pod jedan, vi znate gde vam je mesto, mi nećemo da gledamo niti slušamo politički motivisane izveštaje, koje vi pripremate", rekao je Erdogan.

Na referendumu u Turskoj na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača je bilo za ustavne promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je sinoć izborna komisija navodeći da se zvanični reultati očekuju za 11 do 12 dana.

Međunarodni posmatrači saopštili su ranije danas da je kampanja uoči turskog referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja sprovedena "u nefer uslovima", a samo prebrojavanje glasova je obeleženo kasnim proceduralnim izmenama kojima su uklonjene ključne bezbednosne norme.

Tursko Ministarstvo inostranih poslova, u međuvremenu je saopštilo da početni nalazi međunarodnih posmatrača, koji su nadgledali referendum u Turskoj, odražavaju pristrasnost, zasnovanu na predrasudama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track