EU OMEKŠALA STAV: Turskoj tri milijarde evra, poglavlje 17 ove godine
Foto: Fonet/AP

Novac za zbrinjavanje izbeglica

EU OMEKŠALA STAV: Turskoj tri milijarde evra, poglavlje 17 ove godine

Planeta -
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jE rekao da je postignut dogovor o pomoći Turskoj od tri milijarde evra i da je potrebna nova energija za pristupni proces Turske

BRISEL, 29. novembra (Tanjug) - Turska je danas na samitu u Briselu od EU dobila tri milijarde evra i ubrzanje evrointegracija, u zamenu za pomoć u suzbijanju priliva migranata. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU-Turska, saopštila da je tri milijarde evra namenjeno kao pomoć za sirijske izbeglice u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Turska se zauzvrat obavezala da pomogne u suzbijanju priliva migranata, preneo je Rojters. Merkel je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo reči o premeštanju nekih sirijskih izbeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da se nisu pominjale konkretne brojke.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, na zajedničkoj konfrenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, rekao da je postignut dogovor o pomoći Turskoj od tri milijarde evra i da je "potrebna nova energija za pristupni proces Turske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track