EU OPTUŽILA HOLIVUD I TV SKAJ: Nećete nam vi određivati šta i gde da gledamo!
Foto: Reuters

Prekršili propise

EU OPTUŽILA HOLIVUD I TV SKAJ: Nećete nam vi određivati šta i gde da gledamo!

Planeta -
Margrete Vestager iz Antimonopolske komisije krenula na šest holivudskih studija i moćnu britansku televiziju

BRISEL - Antimonopolske vlasti EU optužile su danas šest velikih holivudskih studija i britansku televiziju Skaj, čiji su programi dostupni uz pretplatu, za korišćenje filmskih licenci za blokiranje pristupa filmskom sadržaju Skaj TV u zemljama EU van Britanije i Irske.

"Korisnici u Evropi žele da gledaju plaćene TV kanale po sopstvenom izboru bez obzira na to gde žive ili putuju u EU. Naša antimonopolska istraga pokazala je da korisnici to trenutno ne mogu da rade i smatramo da je to u suprotnosti sa propisima EU o konkurentnosti", izjavila je komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager.

Pored televizije Skaj, za koju se plaća pretplata u Britaniji i Irskoj, pod optužbom su filmski studiji "Dizni", NBC Univerzal, Paramaunt pikčers, Soni, Foks i "Vorner bros", prenosi agencija Frans pres.

"Komisija veruje da je svaki od šest studija bilateralno dogovarao sa Skaj TV ugovorne restrikcije koje su tu televiziju sprečavale da korisnicima u EU, van Britanije i Irske, dozvoli pristup sadržaju koji je dostupan u te dve zemlje", navela je Vestager.

Digitalni mediji u EU oštro su podeljeni nacionalnim linijama, a jedan od prioriteta EU je prevazilaženje tih barijera. Komisija navodi da su u toku slične istrage vezane za francusku televiziju Kanal plus, italijansku Skaj Italija, nemačku Skaj Dojčland i špansku DTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja