EU: Više od 6.000 Evropljana otišlo u ISIL ne samo zbog islama, nego i iz dosade i nezadovoljstva
Foto: Rojters

Upozorenje

EU: Više od 6.000 Evropljana otišlo u ISIL ne samo zbog islama, nego i iz dosade i nezadovoljstva

Planeta -
Evropska komesarka za pravosuđe kaže da EU smatra da treba da unapredi prevenciju kao sredstvo smanjenja stalnog odliva evropskih državljana

PARIZ - Broj Evropljana koji se bore u Siriji na strani džihadista je verovatno veći od 6.000, izjavila je danas evropski komesar za pravosuđe Vera Jurova.

"Procenjujemo da je iz čitave Evrope u Siriju otišlo 5.000 do 6.000 pojedinaca", rekla je Jurova u intervjuu za francuski list Figaro, dodajući da je stvarni broj verovatno mnogo veći, ali se ne može utvrditi zbog problema u ulaženju u trag stranim borcima koji učestvuju u konfliktima, prenela je agencija AFP.

"Posle terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu odlučili smo da ne treba da dopustimo sebi da nas vodi strah", rekla je Jurova govoreći o dva napada islamista u francuskoj prestonici u januaru ove godine, kao i pucnjavi u kulturnom centru u glavnom gradu Danske, koja se odigrala nedugo potom.

Fokusiranje na one koji pokušavaju da otputuju za Siriju da bi se priključili džihadistima ili na one koji se vraćaju iz tog konflikta predstavlja "zakasnelu intervenciju", istakla je Jurova. Evropska komesarka je navela da EU umesto toga želi da unapredi prevenciju kao sredstvo smanjenja stalnog odliva evropskih državljana, što podrazumeva i istraživanje različitih razloga, osim verskih, zbog kojih se ljudi priključuju džihadističkim grupama.

Britanski stručnjaci su kod onih koji su se odlučili da napuste svoje porodice i odu za Siriju takođe uočili "želju za avanturom, dosadu, nezadovoljstvo njihovom životnom situacijom ili slabe izglede u budućnosti", rekla je Jurova. Ona je dodala da se EU takođe fokusira na bržu razmenu informacija između policije i sudskih vlasti država članica, u cilju bolje razmene obaveštajnih podataka.

Islamska država, koja drži kontrolu nad velikim delovima Sirije i Iraka i proglasila je "islamski kalifat", dosad je privukla na hiljade stranih boraca, među kojima ima i dosta onih sa Zapada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track