EVO KAKO VIKILIKS SVE ZNA: Istraga utvrdila ko je iz CIA odavao strogo poverljive informacije
Foto: Printscreen YT

Sve upućuje na njih

EVO KAKO VIKILIKS SVE ZNA: Istraga utvrdila ko je iz CIA odavao strogo poverljive informacije

Planeta -

Američki zvaničnici vrše istragu povodom najnovijeg curenja tajnih materijala koje je objavio Vilkiliks i usredsredili su se na nekadašnje saradnike CIA koji su izgubili posao u toj agenciji.

Naime, navodi se da je moguće da je loš odnos među saradnicima koji rade za CIA doveo do nezadovoljstva pojedinih radnika, naročito nakon smanjenja broja radnih mesta.

Istražitelji su se prvobitno usredsredili na mali tim dizajnera softvera koji je navodno imao visok nivo pristupa poverljivim informacijama i radio sa CIA na projektima za hakovanje.

Vikiliks je ranije ovog meseca objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su deo ogromne količine podataka procurelih iz CIA, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka.

Vikiliks je ranije objavio da je dobio pristup materijalu preko kruga privatnih saradnika, a osnivač sajta Džulijan Asanž kritikovao je agenciju kao nemarnu jer je izgubila materijale.

Ukoliko se ispostavi da su tačne tvrdnje da je materijal procureo preko saradnika CIA, to ne bi bilo potpuno iznenađenje, jer se za nekoliko ranijih objava prethodnih godina odgovornost pripisuje stručnjacima koje je zaposlila obaveštajna zajednica.

Bivši saradnik Državne bezbednosne agencije SAD Edvard Snouden objavio je dokumenta 2013. godine koja pokazuju kako je ta agencija tajno prikupljala podatke putem telekomunikacija i špijunirala američke saveznike.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track