EVO ŠTA SE VALJA IZA BRDA: Turska kupila naftu od Islamske države za 800 miliona dolara
Foto: Shutterstock

Imali i popust

EVO ŠTA SE VALJA IZA BRDA: Turska kupila naftu od Islamske države za 800 miliona dolara

Planeta -
ISIL je za osam meseci na crnom tržžišštu Turskoj prodala ogromne količine iračke nafte i gasa po ceni od 20 dolara po barelu, što je upola tržišne cene, izjavio je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Iraka i jedan od lidera parlamentarne koalicije Držžava zakona Movafak al Rubaji

"U proteklih osam meseci ostvarena je prodaja iračke nafte i gasa na crnom tržžišštu Turske u vrednosti od 800 miliona dolara, pritom po ceni koja je za 50 odsto manja od cena na svetskom tržišštu"“, objavio je Al Rubaji, prenosi Sputnjik.

"To je ono što mi nazivamo kiseonikom koji hrani ISIL i ako prekinemo dovod tog kiseonika uspećemo da je uguššimo“, dodao je on.

الربيعي يكشف أنواع الدعم التركي لداعشكشف القيادي في ائتلاف دولة القانون مستشار الأمن القومي السابق النائب د. موفق الرب...

Posted by ‎د. موفق الربيعي Dr. Mowaffak alrubaie‎ on Friday, November 27, 2015

Ali to je samo jedan od načina na koji Turska pomaže ISIL, piše Al Rubaji na svom nalogu na Fejsbuku. Komandanti ISIL nesmetano u Turskoj, posebno u Istanbulu, regrutuju lokalne migrante i odvode ih u Mosul u Iraku ili u Raku u Siriji.

"Svakoga meseca stotine ekstremista prelaze tursku granicu dok se lokalne vlasti prave da to ne vide", piše Al Rubaji i dodaje da se ranjeni džihadisti leče u turskim bolnicama.

Ranije ove godine, Ali Ediboglu, opozicioni poslanik iz južne turske pokrajine Hataje, upozorio je da ISIL krijumčari naftu u vrijednosti od 800 miliona dolara godišnje kroz njegovu zemlju.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track