EVROPA IMA TAJNI PLAN AKO ERDOGAN PUSTI MIGRANTE: U priču uključena i Srbija, evo šta se sprema
Foto: AP

Izbeglička kriza

EVROPA IMA TAJNI PLAN AKO ERDOGAN PUSTI MIGRANTE: U priču uključena i Srbija, evo šta se sprema

Planeta -

Evropske zemlje skovale su tajni plan kako da ograde severni deo kontinenta u slučaju da Turska pretoči u stvarnost pretnju da će otvoriti kapije za milione izbeglica, piše britanski "Ekspres".

Države centralne Evrope i Balkana su u najvišem stepenu pripravnosti zbog mogućeg novog masovnog talasa izbeglica nakon ucenjivačke poruke turskog predsednika liderima EU.

Srbija je obelodanila da priprema svoj sopstveni plan delovanja u vanrednim situacijama, idući stopama suseda - Bugarske, Makedonije i Hrvatske, u podizanju barijera koje će zatvoriti veći deo kontinenta.

Ekstremne mere su procurele zahvaljujući insajderima u vladi koji kažu da ministri strahuju da će Erdogan osloboditi "cunami" od tri miliona izbeglica na Evropu, piše britanski "Ekspres".

Srbija, koja nije članica EU, ključna je tranzitna tačka za migrante koj iz Grčke pokušavaju da se domognu obećane zemlje, tj. Nemačke i Švedske.

Ali, susedne zemlje, uključujući Mađarsku, zauzele su izuzetno oštar stav prema migrantima, podižući na svojim granicama ograde, zbog čega je sve više izbeglica ostalo zarobljeno u Srbiji.Vladini zvaničnici kažu da je u zemlji registrovano 5.200 tražilaca azila, a da još 1.000 njih živi na ulicama pre svega Beograda.

List citira ministra za rad Aleksandra Vulina koji je potvrdio da vlasti razmatraju planove u slučaju da plan EU -Turska o izneglicama doživi krah, dodajući da će pogranične kontrole prema Bugarskoj biti značajno pojačane.

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović traži podizanje zida.

"Tražimo od vlade da hitno donese odluku o gradnji zida na granici sa Makedonijom kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata u Srbiju", rekao je on.

U oštroj proceni odgovora EU na migrantsku krizu, on je rekao: "Umesto da reaguju energično na Erdoganovu pretnju da će otvoriti granice za tri miliona izbeglica, Brisel drži glavu u pesku kao noj, pokazujući svetu da nema ni snage ni kapaciteta da se izbori sa narastajućom migrantnom krizom", kaže Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track