EVROPLJANI SE GUŠE U KORUPCIJI: Najveći problem u Moldaviji, Ukrajini i Sloveniji
Foto: Shutterstock

Problemi

EVROPLJANI SE GUŠE U KORUPCIJI: Najveći problem u Moldaviji, Ukrajini i Sloveniji

Planeta -

Jedan od tri stanovnika Evrope i centralne Azije vidi korupciju kao jedan od najvećih izazova za njihove zemlje, ali se boji odmazde ako o njoj progovori, pokazuje danas objavljeno istraživanje organizacije Transparensi internešnal.

U Evropskoj uniji više od 66 odsto Španaca smatra da je korupcija najveći problem sa kojima se suočavaju, dok svega dva odsto Nemaca prepoznaje korupciju kao gorući problem, navodi se u studiji.

Kako se navodi, korupcija je najveći problem i u Moldaviji, Ukrajini i Sloveniji. U istraživanju je učestvovalo 60.000 stanovnika iz 42 zemlje u Evropi i centralnoj Aziji.

Najmanje 30 odsto ispitanika je navelo da se korupcija ne prijavljuje jer se ljudi boje posledica, 14 odsto jer se teško dokazuje, a 12 odsto ne prijavljuje korupciju jer veruje da vlasti neće uraditi ništa po tom pitanju.

Studija je pokazala da je samo jedna od pet osoba koje su platile mito prijavila korupciju, kao i da dve od pet osoba koje su prijavile trpe neki oblik posledica. Međunarodna nevladina organizacija za borbu protiv korupcije navodi da sve veći broj populističkih i nacionalističkih pokreta u Evropi može biti posledica nemogućnosti tradicionalnih demokratskih institucija da ispune obećanja prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve.

"Vlade jednostavni ne čine dovoljno da suzbiju korupciju, jer pojedinci na vrhu imaju koristi od nje", rekao je direktor "Transparensi internešnala" Hose Ugaz. Ugaz je naveo da je vlade moraju obezbediti veću transparentnost da bi se okončala duboko uznemirijuća veza bogatstva, moći i korupcije.

Oko 76 odsto Moldavaca i 64 odsto Ukrajinaca smatra da su njihovi političari korumpirani. Veliki procenat stanovnika ove dve zemlje navodi da njihove vlade nisu uspešne u borbi protiv korupcije.Rezultati istraživanja pokazuju da je više od 50 osto ispitanika u Tadžikistanu platilo mito, na drugom mestu je 42 odsto Ukrajinaca i Azerbejdžanaca, pa 38 odsto ispitanika iz Kirgistana i 34 odsto iz Rusije.

Najveći stepen korupcije u EU zabeležen je u Rumuniji, gde je 29 odsto ispitanika potvrdilo da je platilo mito, zatim sledi 24 odsto Litvanaca i 22 odsto Mađara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track