GLAVOBOLJA ZA VLASNIKE BORDELA: Od sada će morati da znaju jezik svojih prostitutki
Foto: Profimedia

Evropski sud odlučio

GLAVOBOLJA ZA VLASNIKE BORDELA: Od sada će morati da znaju jezik svojih prostitutki

Planeta -
Tužba datira iz 2011. kad je amsterdamski gradonačelnik odbio da izda novu dozvolu vlasniku koji iznajmljuje izloge u Crvenoj četvrti

STRAZBUR - Vlasnici javnih kuća u Evropskoj uniji moraju biti u stanju da komuniciraju sa seksualnim radnicima na njihovom maternjem jeziku kako bi mogli da ih zaštite od zlostavljanja, glasi presuda Evropskog suda doneta prošle nedelje. Time je ta institucija presudila u korist vlasti Amsterdama koje su odbile da izdaju dozvolu za rad vlasniku javne kuće koji nije znao mađarski i bugarski jezik.

Crvena četvrt u Amsterdamu, Foto: Printscreen/YouTube
Crvena četvrt u Amsterdamu, Foto: Printscreen/YouTube

Ovo je jedan od retkih slučajeva kad je Evropski sud morao da odluči o mogućem kršenju principa jedinstvenog tržišta u vezi sa seksualnom industrijom.

Tužba datira iz 2011. kad je amsterdamski gradonačelnik odbio da izda novu dozvolu J. Harmsenu, vlasniku koji iznajmljuje izloge u amsterdamskoj Crvenoj četvrti. Odluku je obrazložio time što je Harmsen želeo da iznajmi izloge Bugarkama i Mađaricama, iako ih nije mogao upitati, ni na jednom jeziku koji one razumeju, jesu li žrtve trgovine ljudima i prisiljava li ih neko da nude seksualne usluge.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track