F35 LAJTNING II: Evo zašto je ovaj avion najskuplja svetska greška
Foto: Profimedia

Šarena laža?

F35 LAJTNING II: Evo zašto je ovaj avion najskuplja svetska greška

Planeta -
Ukupni troškovi F35 programa su porasli sa 233 biliona dolara u 2001. godini na 391 bilion, čineći ovo najskupljim i najambicioznijim programom ikada

Pod vođstvom programa SAD za izgradnju F35 Lajtning II, najnaprednijeg stelt borca na svetu, sve više se dešavaju kašnjenja i probijanja budžeta pa je veoma moguće da će na kraju svet dobiti najvećeg "belog slona".F35 naplaćen je Ministarstvu odbrane SAD kao ključna tačka za definisanje pristupačne sledeće generacije sistema borbenih aviona za ratnu mornaricu, vazduhoplovstvo, saveznike...

foto profimedia
foto profimedia

Međutim, troškovi izgradnje, plus potreba da se napravi velika promena na motoru nakon požara prošle godine izazvalo je komentare koji sugerišu da se ova obećanja nikada neće ostvariti. Samo u Britaniji veliki stručnjaci tvrde da je sve to samo "šala".

F35 je projekat devet partnerskih zemalja, SAD, Australija, Kanada, Danska, Italija, Holandija, Norveška, Turska i Velika Britanija. Dobavljači u svakoj zemlji prave komponente za F35, ne samo za avion u njihovoj zemlji, već za sve.

"Beli Slon"

Ukupni troškovi F35 programa su porasli sa 233 biliona dolara u 2001. godini na 391 bilion, čineći ovo najskupljim i najambicioznijim programom ikada.

F35 trebali su da budu raspoređeni na nosačima Velike Britanije koji su trenutno u izgradnji, ali odlaganja znače da će brodovi ući u službu bez aviona. Velika Britanija trenutno ima tri aviona, koji su na testiranju u SAD, naručeno je još 5, a planira se kupovina još 10, što znači da će račun biti ogroman za 18 aviona.

Admiral Lord Vest, bivši pripadnik mornarice Velike Britanije rekao je:"Mislim da je minimalna narudžbina do 2020 godine, 48 aviona, ali siguran sam da će biti i više od toga jer će biti naređena zamena "Tornada" sa "F35". Bivši britanski ministar oružanih snaga Ser Nik Harvi za "Independant" je rekao da ne postoji nikakava šansa da ti avioni budu borbeno spremni do 2018. godine.

(Sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track