FABIJUS: Nisu se stekli uslovi za isporuku broda Rusiji
Foto: AP

Na čekanju

FABIJUS: Nisu se stekli uslovi za isporuku broda Rusiji

Planeta -
Šef francuske diplomatije neće da kaže kada tačno ističe rok za predaju nosača helikoptera, ali Francuska će morati da plati ogromnu odštetu Rusiji ako probije rok

PARIZ - Nisu se stekli pravi uslovi za isporuku ratnog broda visoke tehnologije, nosača helikoptera, Rusiji zbog krize u Ukrajini, izjavio je danas francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus, dok Moskva vrši sve veći pritisak da joj se isporuči brod.

"Mi smatramo da nisu ispunjeni uslovi za isporuku iz razloga koji su danas očigledni", rekao je Fabijus za radio Frans Inter.

Rusija je navodno upozorila Pariz na ozbiljne posledice ako Francuska ne isporuči prvi od dva naručena nosača helioptera klase "Mistral" do kraja novembra, navodi AFP. Međutim, Fabijus nije hteo da kaže kada tačno ističe rok, uz obrazloženje da je "to utvrđeno ugovorom".

"Na ruskoj strani postoji neprihvatljivo prisustvo na strani proruskih snaga, ali i na ukrajinskoj strani ima neprihvatljivih izjava", kazao je francuski šef diplomatije, misleći na deklarativnu želju Kijeva da uđe u NATO, prenosi AFP.

Prema prvobitnom ugovoru, sklopljenom 2011. godine, prvi od dva velika ratna broda - nosača helikoptera klase "Mistral" trebalo je da bude isporučen ranije ovog meseca. Ali, zbog krize u Ukrajini i naglog pogoršnja odnosa Zapada i Rusije, Francuska se našla pod velikim pritiskom saveznika, prevashodno SAD, zbog čega je u septembru donela odluku o odlaganju isporuke.

Ako probije rok za isporuku, Francuska će morati da plati Rusiji ogromnu odštetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track