(FOTO) BEZ OVOG ČOVEKA RUSI NE BI KRENULI U SIRIJU: Putin ga pozvao lično
Foto: Reuters 18 Mart 2015

(FOTO) BEZ OVOG ČOVEKA RUSI NE BI KRENULI U SIRIJU: Putin ga pozvao lično

Planeta -
Iranski zvaničnik došao je u posetu Moskvi a ruski predsednik mu je rekao da dovedu Kasema Sulejmanija

Iranski general Kasem Sulejmani je tokom posete Moskvi u julu raširio mapu Sirije i pokazao ruskim domaćinima kako bi serija poraza predsednika Bašara al Asada mogla postati pobeda ako Rusija odluči da pomogne.

Poseta general je bio prvi korak u planiranju ruske vojne intervencije koja je već preoblikovala sirijski rat i napravila novo savezništvo između Irana i Rusije u podršci režimu Asada, piše Rojters. Dok ruski borbeni avioni bombardiraju pobunjenike, dolazak iranskih specijalnih snaga na ratište ocrtava pažljivo planiranje najvažnijih Asadovih saveznika odlučnih da spreče pad režima.

Foto Reuters
Foto Reuters

Sulejmani je zapovednik snaga Kjuds, elitnih jedinca za spoljno delovanje unutar iranske Revolucionarne garde i direktno odgovara vrhovnom iranskom vođi Ali Homeiniju. Visoki regionalni zvaničnici su potvrdili da on lično nadgleda operacije na ratištu usmerene protiv pobunjenika u

Siriji i utiče u planiranje dolazeće ofanzive na Islamsku državu. General je već odigrao značajnu ulogu u borbama protiv IS-a u susednom Iraku.

Foto Reuters
Foto Reuters

Njegov sastanak u Moskvi se odigrao u trenutku kad su pobunjenici ozbiljno zapretili glavnim uporištima Asada, među kojima je i Tartus gde je smeštena jedina ruska mornarička baza na Sredozemlju.

"Sulejmani je stavio kartu Sirije na sto. Rusi su bili krajnje zbunjeni, osećali su da stvari naglo propadaju i da postoji istinska opasnost za režim. Iranci su ih uverili da još uvek postoji mogućnost za preuzimanje inicijative," rekao je regionalni zvaničnik. "Sulejmani ih je tada uverio da mi nismo izgubili sve karte".

Tri visoka zvaničnika iz regiona potvrdila su za Rojters da je pre sastanka u julu već bilo kontakata na visokom nivou između Irana i Rusije nakon kojih je postignut politički sporazum o pružanju podrške Asadu suočenom s velikim gubicima.

Tvrdnje zvaničnika sugerišu da su planovi za vojnu intervenciju planirani nekoliko meseci ranije, što znači da su pregovori vođeni u vreme kada je Zapad verovao da Moskva pokazuje novu fleksibilnost u pogledu budućnosti Sirije.

Foto Reuters
Foto Reuters

Prema izveštaju Rojtersa, Putin se sastao sa diplomatskim predstavnikom Irana i rekao mu: "Ok, mi ćemo intervenisati. Pošaljite Kasema Sulejmanija", koji je došao i objasnio situaciju na karti ratišta.

Inače, sporazum o ruskom učešću uključuje i dostavu njihovog sofisticiranog oružja sirijskoj vojsci i osnivanje zajedničkih snaga u kojem će predstavnike imati i Irak u formalnom savezništvu s Iranom, ali i Sjedinjenim američkim državama. Jedan od štabova je u Damasku, a drugi u Bagdadu.

"Sulejmani je skoro pa stanovnik Damaska, ili, recimo to tako, njega možete često videti kako šeta posle sastanka sa Asadom i posećuje štabove kao bilo koji drugi vojnik," rekao je jedan od visokih zvaničnika.

Sirijski ministar spoljnih poslova je informaciju da su ruski vazdušni napadi planirani mesecima prvi put službeno izneo u ponedeljak.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track