(FOTO) SAHRANJEN U RODNOM GRADU: Uzbekistanci se pozdravljaju od svog predsednika Karimova
Foto: Reuters

Trodnevna žalost

(FOTO) SAHRANJEN U RODNOM GRADU: Uzbekistanci se pozdravljaju od svog predsednika Karimova

Planeta -

Islam Karimov, koji je vladao Uzbekistanom četvrt veka, danas je sahranjen u svom rodnom gradu Samarkandu.

Smrt 78-godišnjeg Karimova, jedinog predsednika Uzbekistana imao od sticanja samostalnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, objavila je vlada juče.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Karimov je umro od posledica izliva krvi u mozak. Karimov, koji je vladao čvrstom rukom, ne ostavlja ni jednog očiglednog naslednika, što izaziva zabrinutost da bi politička neizvesnost mogla da doprinese jačanju islamskih ekstremista.

Foto: AP
Foto: AP

Vlasti su od danas proglasile trodnevnu žalost. Hiljade Uzbekistanaca izašlo je danas na ulice glavnog grada Taškenta da isprati povorku sa kovčegom Karimova do aerodroma odakle će biti prevezen u Samarkand, drevni grad na Putu svile poznat po svojoj islamskoj arhitekturi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Samarkandu ograničena su sletanja i poletanja na aerodromu da ga oslobodi za dolazak stranih zvaničnika. Sahrani će prisustvovati više lidera zemalja centralne Azije, među kojima predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon i premijer Kazahstana Karim Maksimov.

Foto: AP
Foto: AP

Rusiju će predstavljati premijer Dmitrij Medvedev. Sa smrću Karimova u zemlji koja nema tradiciju demokratske tranzicije otvara se potencijalno komplikovan period. Prema Ustavu, predsednik Senata Nigmatila Juldašev, preuzima funkciju šefa države.

Foto: AP
Foto: AP

Prema stručnjacima, najmanje tri visoka zvaničnika mogla bi da budu naslednici Karimova. Premijer Šavkat Mirziojev vodi komisiju zaduženu za organizovanja sahrane, što je indikacija o važnoj ulozi koju bi mogao da ima. Ističe se još dvoje ljudi, vicepremijer Rustam Azimov i šef bezbednosti Rustam Inojatov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track