(FOTO) BRINE O NJEMU KAO O SVOJOJ KUĆI: Baka Zejnep se već 20 godina moli na svom grobu!
Foto: Anadolija

Fali samo datum smrti

(FOTO) BRINE O NJEMU KAO O SVOJOJ KUĆI: Baka Zejnep se već 20 godina moli na svom grobu!

Planeta -
Na taj nesvakidašnji postupak podstaklo je i razočarenje što je njenoj poslovima i obavezama okupiranoj deci trebalo više od godinu dana da se pobrinu i da ocu postave nadgrobni spomenik na grob

ZONGULDAK / TURSKA - Inspirisana verskim predavanjem o životu i smrti koje je slušala pre 2 decenije, 83-godišnja Zejnep Kajgusuz je sebi iskopala grob i od tada ga svake nedelje posećuje i čisti kako bi se podsetila na prolaznost života i važnost činjenja dobrih dela kao ostavštine na ovom svetu.

Baka Zejnep je kazala da je prije 21 godinu ostala udovica i da je u tom periodu u džamiji u rodnom selu Kasimlar, u severnom turskom gradu Zonguldaku, slušala versko predavanje nakon kojeg je kontaktirala nadležne i dala da joj se u bašti izgradi mezar u kojem će leći na večni počinak.

Kako sama kaže, na taj nesvakidašnji postupak podstaklo je i razočarenje što je njenoj poslovima i obavezama okupiranoj deci trebalo više od godinu dana da se pobrinu i da ocu postave nadgrobni spomenik na grob.

“Svake nedelje čistim svoj grob i pazim ga kao i svoju kuću. U i oko njega čupam travu i korenje. To je grob u koji ću ja leći i zato je meni toliko važan. Svi mi ćemo iskusiti čas smrti, a ja sam srećna da sam već spremila sebi grob na kojem fali samo datum smrti. I to sam već platila da mi se ukleše nakon sahrana”, kazala je Zejnep.

Neznajući o čemu se zapravo radi, brojni prolaznici zastaju u prolazu u upućuju molitve misleći da je neko tu i sahranjen.

“Mnogi se mole u prolazu kada vide moj mezar. Jedan mladić, kojem sam bila babica na porođaju, vratio se u selo i kroz plač kritikovao majku što mu nije javila da sam umrla, ali se na kraju obradovao kada mu je ona objasnila o čemu se radi i došao da me vidi. Svi se iznenade kada me vide, a već su se molili na mom grobu”, kazala je Zejnep.

Nadi Kajgusuz, sin nane Zejnep, je kazao da ga brojni prijateji i poznanici često zovu sa porukama saučešća zbog majčine smrti jer su videli njen grob, ali dodaje da je to bila njena želja koju nije osporavao.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track