(FOTO) GAĐALI GA RAKETAMA: General Burundija ubijen na ulici

Vlada u krizi

(FOTO) GAĐALI GA RAKETAMA: General Burundija ubijen na ulici

Planeta -
Bivši šef obaveštajne službe Burundija general, Adolfi Nšimirimana, ubijen je zajedno sa svojim vozačem na ulicama Budžumbure kada je njegovo vozilo izrešetano

Bivši šef obaveštajne službe Burundija general Adolfi Nšimirimana ubijen je danas u Budžumburi, kada je na njega pucano dvema raketama iz automobila u pokretu. Napadači su zatim ubacili bombu u Nšimirimanin automobil. On je bio blizak saradnik šefa države Pjera Nkurunzize, čija je odluka u aprilu da zatraži treći predsednički mandat izazvala ulične proteste i sukobe demonstranata sa snagama bezbednosti. Smatra se da je Nšimirimana imao odlučujuću ulogu u gušenju pokušaja vojnog puča u maju. Nkurunziza je na izborima 21. jula osvojio 69 odsto glasova, u odnosu na 19 odsto njegovog glavnog rivala Agatona Rvase. Međunarodna zajednica je ocenila da izbori nisu bili pošteni, jer su bili obeleženi nasiljem, zastrašivanjem, medijskim restrikcijama i pitanjima o legitimnosti trećeg predsedničkog mandata.

Ubijeni general Adolf Nšiminirama smatran je za de fakto šefa unutrasnje bezbednosti, pa čak i za čoveka broj dva režima u Burundiju. Pik-ap vozilo u kojem se nalazio general je prvo pogođeno dvema raketama, a onda zasuto vatrom iz automatskog oružja. Osim generala, poginuo je i njegov vozač, saopštila je policija.

Inače, u višemesečnim protestima zbog kandidature Nkurunzize, koje je vlada krvavo ugušila, poginulo je najmanje 100 ljudi, a sredinom maja pokušan je i državni udar. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo generala Nšimirimane, a policija je saopštila da je u vezi s ovim napadom uhapšeno sedam osoba. Strahuje se da bi obnavljanje konfliklata u Burundiju moglo ponovo da aktivira nasilje između etničkih Hutua i Tutsija i dovede do još jedne katastrofe u centralnoafričkoj oblasti Velikih jezera. U poslednjem građanskom ratu u Burundiju, okončanom 2006. godine, poginulo je najmanje 300.000 ljudi.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track