(FOTO I VIDEO) ZLOČIN NE ZASTAREVA: Ovo je najstarija žrtva ubistva na svetu
Foto: Printscreen Yt

Dobro ga pogledajte

(FOTO I VIDEO) ZLOČIN NE ZASTAREVA: Ovo je najstarija žrtva ubistva na svetu

Planeta -
Neko ga (ju) je pre 430.000 dva puta snažno udario u glavu i dokrajičio ga

MADRID - Moderne forenzičke tehnike otkrile su najstariju pronađenu žrtvu ubistva na svetu, koja je pre 430.000 godina zadobila dva jaka udarca u glavu, posle čega je bačena u pećinu.

Do tog zaključka forenzičari su došli pošto su analizirali lobanju koju su pronašli arheolozi u Sima de los Huesos (Jama kostiju) u Španiji, piše britanski Telegraf.

Arheolozi su morali da spoje 52 dela lobanje (Foto: Printscreen YouTube)
Arheolozi su morali da spoje 52 dela lobanje (Foto: Printscreen YouTube)

Arheolozi su prvo morali da spoje 52 dela lobanje koje su pronašli da bi mogli da rekonstruišu događaj od pre 430.000 godina. Na lobanji se nalaze dve rupe, jedna blizu druge, iznad levog oka, a nastala su od dva udarca različite jačine istim predmetom. Prema tome su naučnici zaključili da je reč o nasilnoj, a ne nesrećnoj smrti.

"Ovakva vrsta povrede, njihova lokacija i sličnost fraktura po obliku i veličini i različite orijentacije sugerišu da su nastale od istog objekta tokom konflikta koji se odvijao licem u lice", objasnio je autor studije dr Noemi Saled.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Ubistvo predstavlja najstariji poznati slučaj namerne agresije usmerene prema drugoj osobi i demonstrira da je to prastari oblik ljudskog ponašanja”, dodao je doktor Sala iz Centra za evoluciju i ljudsko ponašanje iz Madrida.

Lobanja, koju nazivaju Kranium 17, nađena je među ostacima od barem još 28 ljudi bačenih u istu jamu i smatra se da bi mogao biti rani Neandertalac, ili još stariji predak Homo heidelbergensis.

http://www.youtube.com/watch?v=yAdWQozkDLY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track