(FOTO) KIM POGUBIO ARHITEKTU NOVOG AERODROMA: Nije razmišljao o partijskoj ideji lepote!
Foto: Reuters

Velika greška

(FOTO) KIM POGUBIO ARHITEKTU NOVOG AERODROMA: Nije razmišljao o partijskoj ideji lepote!

Planeta -
Dizajn "nije sadržao život i dušu i nije čuvao nacionalni karakter i identitet", pa je deo zgrade srušen i ponovo izgrađen, a arhitekta je netragom nestao

LONDON - Severnokorejski lider Kim Džong-un nije prvi koji ima problema s građevinskim radovima, ali kad je ponosno predstavio nov aerodrom u Pjongjangu zaboravio je izgleda da spomene da je glavni arhitekta te moderne staklene građevine pogubljen jer se vođi nije dopao njegovo arhitektonsko rešenje.

Severnokorejska državna novinska agencija objavila je prošle sedmice 30-ak fotografija Kim Džong-unove posete novom dvospratnom terminalu međunarodnog aerodroma. Neuobičajeno, pratila ga je supruga.

Nova velelepna zgrada aerodroma je najnoviji pokušaj Severne Koreje da privuče turiste i krcata je luksuznim juvelnirnicama s dijamantima, kafićima, apotekama, čokoladnom fontanom i drugim prestižnim luksuznim prodavnicama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na terminalu se očekuju prvi letovi iz Rusije i Kine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ali, na fotografijama nema čoveka koji je osmislio ovo zdanje: Ma Von-čun, nekada šef Odeljenja za arhitekturu Saveta nacionalne odbrane, netragom je nestao prošle godine. Čun je bio glavni i odgovorni arhitekta za neke od najvećih projekata severnokorejske vlade, a nezvanično se saznaje da je s još pet visokih zvaničnika ubijen u velikoj čistki koju je Un naredio krajem prošle godine.

Čun je pogubljen u novembru 2014. zbog "iskrivljene prakse i nesprovođenja naredbi", tvrde anonimni izvori. Njegova smrt poklapa se s ranijim izveštajima da je renoviranje aerodroma bilo obustavljeno jer je Un bio nezadovoljan.

"U poslednjoj fazi konstrukcije Terminala 2 pokazale su se greške jer arhitekte nisu razmišljale o partijskoj ideji arhitektonske lepote koju čine život i duša, niti o očuvanju nacionalnog karaktera i identiteta", poentirao je Un. Tada se pisalo da je jedan deo terminala kompletno srušen i ponovo sagrađen po Unovom ukusu. Kad je diktator ocenio da je novi aerodrom "ikona Severne Koreje, lice zemlje i izlaz iz Pjongjanga", zgrada je otvorena.

Ne zna se odakle Severnoj Koreji, zemlji kojom haraju glad i nedostatak goriva, novac za izgradnju novog aerodroma.

(Daily Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track