(FOTO) KOMUNIZAM NIJE MRTAV: Zašto mladi Rusi masovno prave selfije sa Lenjinom

Selfi sa vođom

(FOTO) KOMUNIZAM NIJE MRTAV: Zašto mladi Rusi masovno prave selfije sa Lenjinom

Planeta -
U Rusiji postoji više od 6.000 spomenika nekadašnjeg pokretača Oktobarske revolucije, a omladina ih populariše od nedavno i kroz društvene mreže

MOSKVA - Ruska komunistička partija rešila je da svom narodu pokaže u kakvom su stanju Lenjinovi spomenici širom Rusije. Pokrenuli su projekat kojim se podstiču mladi da se fotografišu sa kipom bivšeg vođe, koji je vladao državom od 1917. do 1924. godine, i da onda fotografiju objave na društvenim mrežama.

Projekat je pokrenut početkom avgusta na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a vlasnici najboljih fotografija biće nagrađeni kolekcijom od 45 Lenjinovih dela.

To je ideja omladine komunističke partije u Rusiji, koja na „jeftin i efikasan način želi da populariše sliku nekadašnjeg .

"Definitivno podržavamo ovo. Mislim da bi Vladimir Iljič Lenjin bio zahvalan“, rekao je Genadij Zajuganov, aktivista Komsomola iz severne republike Komi.

U Rusiji postoji više od 6000 Lenjinovih spomenika. Dosta ih je bilo i u susednoj Ukrajini, ali su tokom skorašnjih protesta protiv proruskih separatističkih snaga u istočnom delu ove države srušeni, a taj je fenomen nazvan „Lenjinov pad“.

Komunistička partija je direktni naslednik tela koje je vladalo Rusijom gotovo sedam decenija nakon Lenjinovog pokretanja Oktobarske revolucije 1917. godine, a i dalje je snažna u ruskoj politici.

https://instagram.com/p/6hCjpizUH6/

Na poslednjim izborima za Dumu u decembru 2011. godine povećala je svoj udeo glasova za više od sedam posto i tako postala druga najmoćnija stranka u parlamentu iza Putinove Ujedinjene Rusije.

Ipak, nisu svi u Rusiji oduševljeni ovom #leninlives kampanjom. Tako ju je Nikita Petrov iz grupe za ljudska prava Memorial nazvao „pripitomljavanjem tiranina“ te je opisuje kao „gest očajnika“, piše Gardian.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track