(FOTO) OPASNE AMBICIJE: Ovo su Erdoganovi planovi za Balkan
Foto: AP

Interesna zona

(FOTO) OPASNE AMBICIJE: Ovo su Erdoganovi planovi za Balkan

Planeta -

Erdoganova spoljna politika definisala je osu Albanija - Kosovo - BiH - Sandžak kao svoju interesnu sferu

Pokušaj državnog udara u Turskoj je u zemljama Zapadnog Balkana ozbiljno shvaćen, s obzirom na politički i ekonomski uticaj koji u regionu ima ova država na raskršću svih globalnih kriza koje trenutno potresaju svet - od bliskoistočne do migrantske, piše Newsweek.rs.Analitičari uglavnom ocenjuju da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iz pokušaja državnog udara, makar kratkoročno, izaći jači nego što je bio i, samim tim, i mnogo ambiciozniji.Prema mišljenju nekadašnjeg novinara i diplomate Zlatka Dizdarevića, i dosadašnja Erdoganova ambicija u vezi sa Balkanom je bila "prilično opasna, s obzirom na to kako se čitala u raznim krugovima na Balkanu, uključujući pre svega Bosnu i Hercegovinu, ali i Albaniju i Kosovo".

Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan, Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan, Dragan Čović i Bakir Izetbegović

"On i njegova spoljna politika su, uostalom, izdefinisali tu osu i liniju Albanija – Kosovo – BiH – Sandžak kao svoju interesnu sferu, dugoročno. ", ističe Dizdarević.Bezrezervnom podrškom Erdoganu BiH, odnosno politički vrh u Sarajevu je pokazao koliki je uticaj Turske, ali i kakvi su lični odnosi s Erdoganom, što je u prvom redu, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović demonstrirao nakon pokušaja vojnog puča u toj zemlji.

Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan i Edi Rama
Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan i Edi Rama

"Moja poruka je, pre svega, mom bratu Erdoganu da ima snažnu podršku ovde među nama u BiH. Turskom narodu, da brani svoju slobodu, demokratiju, svoje pravo na izbor, svoj uspešan put. Da bude uz svog predsednika, da bude uz ovu uspešnu garnituru koja podiže Tursku na mesto koje joj u svetu pripada", poručio je Izetbegović.I iz Crne Gore stigla je podrška Erdoganu, posebno od Islamske zajednice i gotovo svih političkih partija koje okupljaju građane islamske veroispovest.Kada je u pitanju Srbija, osnovni problem u odnosima sa Turskom je Kosovo, kaže za RSE Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za spoljnu politiku.

Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan i Hašim Tači
Foto: AP, Redžep Tajip Erdogan i Hašim Tači

Turska je među prvim zemljama, početkom 2008. godine priznala Kosovo, a kada je pre nešto manje od tri godine Redžep Tajip Erdogan, tada u ulozi premijera, izjavio u Prizrenu 2013. godine da je Turska Kosovo i Kosovo Turska, izbio je diplomatski skandal.Odnose Turske i Srbije odnosno Balkana, najplastičnije je objasnio svojvremeno bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu koji je rekao: "Balkan je za nas bio jedna ukusna čorba, sastavljena od različitih nacionalnosti i vera".Zbog interesa na Balkanu Turska je optuživana za neoosmanizam.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Preko 500 ljudi je pogubljeno: ​Ovo je najkrvaviji vojni puč u istoriji Turske (FOTO)Dolazi "Frexit": Evo da li će Francuska napustiti EU"Onaj drugi" genocid Nemačke: Masakr 75.000 Afrikanaca koji je Hitleru dao ideju za Holokaust (FOTO)ENTONI MONKTON ZA NEWSWEEK Evropska budućnost Balkana 20 godina posle DejtonaVerske škole cvetaju u regionu: Evo čemu Fetulah Gulen uči đake na Balkanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track