(FOTO) POTRESNE SCENE IZ MAKEDONIJE: Migranti na sve moguće načine pokušavaju da uđu u voz!
Foto: Profimedia

Pokušavaju da stignu do bogatijih zemalja

(FOTO) POTRESNE SCENE IZ MAKEDONIJE: Migranti na sve moguće načine pokušavaju da uđu u voz!

Planeta -
Storine migranata ostalo je na železničkoj stanici u Makedoniji ne uspevajući da uđu u voz koji bi ih odveo do Srbije, a zatim možda i do neke od toliko željenih zemalja zapadne Evrope.
1 / 5 Foto: Profimedia

TABANOVCE - Očajnički pokušaji da se uguraju vidljivi su na fotografijama, noge vire kroz malene vagonske prozore, samo da ne ostanu na stanici. I cele porodice čekaju voz koji će ih odvesti u bolje sutra, neki roditelji kroz prozor ubacuju svoju decu, a oni s tugom u očima ostaju jer u vozu više nema mesta. A šta kada i dođu u Srbiju. Mađari su počeli s izgradnjom zida jer, tvrde, da ne mogu više da primaju izbeglice.Desetina hiljada migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje Evropske Unije, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Šengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su juče u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte.Većini migranata krajnji cilj su bogatije zemlje Evropske Unije, ali mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju nazad u Mađarsku.UN i Veće Evrope ne slažu se s izmenama u mađarskim zakonima o azilu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji su prenatrpana, a krajem prošlog meseca mađarska policija upotrebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnom gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

foto Reuter
foto Reuter

UN i Veće Europe kritikovali su izmene u mađarskim zakonima o azilu i smatraju da će negativno delovati na prava ljudi za azil koji tamo traže i da će ih dovesti u još veću opasnost.

foto Reuter
foto Reuter

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track