(FOTO) Praktičnost ispred morala: Evo kako Tramp može da ojača vojsku SAD bez ijednog dolara
Foto: Wikipedia

Potrebna je samo reč

(FOTO) Praktičnost ispred morala: Evo kako Tramp može da ojača vojsku SAD bez ijednog dolara

Planeta -

Obamina odluka da se "pridržava" jednog sporazuma, iako SAD nisu potpisnica, oslabila je američke sposobnosti strateškog odvraćanja

Jedna od čudnijih odluka Baraka Obame predstavlja ona da se pridržava Sporazuma o zabrani kasetnih bombi (CCM), piše za američki "National Interest" ekspert za bezbednost Den Gure, prenosi Newsweek.rs.

Kasetna ili klaster bomba je vrsta slobodnopadajuće, aerodinamički oblikovane municije sa kasetnom bojevom glavom koja se baca iz vazduha ili ispaljuje sa zemlje. U principu to je nevođena avio-bomba, sa bojevom glavom - specijalnim, „kontejnerom“ u kome je smeštena podmunicija koja se popularno naziva „submunicija“.

Foto: Wikipedia, Kasetna bomba iz Drugog svetskog rata
Foto: Wikipedia, Kasetna bomba iz Drugog svetskog rata

Kasetna bomba je konstruisana tako da u svojoj unutrašnjosti nosi submuniciju najrazličitijeg dejstva: rasprskavajućeg, probojnog, zapaljivog ili kombinovanog. Kasetna bomba je sastavljena od kontejnera u kome ima od nekoliko desetina do nekoliko stotina kasetnih bombica, gde se prilikom dejstva oslobađa veći broj manjih bombica nad širom okolinom. Na taj način povećava se oblast dejstva, a smanjuju se troškovi, odnosno broj potrošenih bojevih glava.Osim kao ubojito ofanzivno oružje, kasetne bombe su veoma efikasno sredstvo odvraćanja - one omogućavaju malobrojnijoj vojsci da predstavlja daleko veću pretnju po nadmoćnog neprijatelja. Nije ih teško i skupo proizvesti, a mohu biti veoma "zgodne" za zaustavljanje neprijateljskih ofanziva, uništavanje komunikacija, tenkova i drugih oklopnih vozila.

Foto: Reuters, Pripadnik takozvane Slobodne sirijska armije nosi detoniranu kasetnu bombu
Foto: Reuters, Pripadnik takozvane Slobodne sirijska armije nosi detoniranu kasetnu bombu

Ipak, CCC zabranjuje upotrebu kasetne municije, kao i njen razvoj, proizvodnju, kupovinu, skladišenje i transfer. Iako SAD nisu među 107. zemalja potpisnica CCM-a, Obamina administracija je učinila sve da oduzme kasetnu municiju od američke vojske.Ta odluka je paradoksalna, s obzirom da svi pokazatelji govore u prilog tezi da je CCM neuspeh. Pre svega, samo polovina zemalja koje koriste kasetnu municiju je potpisala sporazum, i samo 17 od 34 zemlje koje je proizvode. Ni jedna zemlja koju je Obamina administracija definisala kao vojnu pretnju po SAD (naročito Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja), nije potpisala sporazum. Zapravo sve ove zemlje, kao i Amerika, proizvode, razvijaju, gomilaju i izvoze kasetnu municiju.

Foto: Reuters, Pripadnici sirijske civilne odbrane skupljaju kasetnu municiju kako bi je bezbedno detonirali
Foto: Reuters, Pripadnici sirijske civilne odbrane skupljaju kasetnu municiju kako bi je bezbedno detonirali

Obamina ideja da će poštovanjem CCM-a inspirisati druge zemlje da ga potpišu, takođe je neosnovana i predstavlja akt unilateralnog razoružavanja, koje prema mišljenju Dena Gurea, šteti američkim interesima.Ukoliko novizabrani predsednik Donald Tramp odbaci Obamin stav o kasetnoj municiji, uradiće veliku stvar za vojsku SAD, a da nije potrošio ni dolar.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Ispovest razočaranog SNS bota: Sendvič, a od priloga - novac!​Keri konačno progovorio o raskolu s Pentagonom: Da su me slušali, Alep se ne bi dogodioS ljubavlju i još po nečim: Evo koliko će ruski MiG-ovi zaista "koštati" SrbijuČeka se talas od preko 600.000 migranata: U ovoj zemlji će uskoro biti nemoguće živeti (FOTO)Kakve pruge, takvi i...: Srbija kupila pola voza od Rusije!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track